Той подчерта, че този вариант се бори да достигне 10

...
Той подчерта, че този вариант се бори да достигне 10
Коментари Харесай

Проф. Витанов: Ще гоним нови рекорди. Омикрон се бори за доминация

Той акцентира, че този вид се бори да доближи 10 000 инфектирани дневно.

" Това, че имаме по 5-6 хиляди случая дневно, то е неприятно, само че от позиция на пожара, който върлува - не е неприятно, тъй като по този метод " гори площта ". Така вероятността за внезапен и огромен скок понижава. Не може да чакаме чудовищни пикове и стойности ", добави проф. Витанов.

Според него може да имаме и над 10 000 новозаразени за денонощие.

" Но няма да има задоволително " гориво ", с цел да поддържа високи стойности повече от 2-3 дни. Репродуктивното число ни споделя, че 100 индивида заразяват 115, имаме разширение на обсега на пандемията. Обаче не е в такива размери, че нещата да се утежняват мощно и бързо. В новия проект на държавното управление за справяне с пандемията главният аршин ще бъде заетостта на интензивните кревати. Въпросът е дали лечебните заведения могат да се оправят с хората, които имат потребност от здравна помощ... Ако те могат да се оправят - за какво да постановяваме локдаун? Ако максимумът на вълната пристигна, а лечебните заведения не са претъпкани, може да се разминем с локдауна ", акцентира математикът.

Както министър председателят Кирил Петков, по този начин и проф. Витанов счита, че " алената лампа " би трябвало ни светне при 80% претовареност на интензивните кревати.

" Дифузно разпространяване през днешния ден има в цялата страна. То стартира да доминира, когато имаме над 2000 новозаразени дневно. В момента са 5 700. Дифузното разпространяване е победило цялата страна. Делта разновидността последователно отслабва, Омикрон последователно набира мощ. Това се вижда и от статистиката за смъртността. Ако Омикрон беше доминантен, смъртността щеше да е по-ниска с 10-15% дневно ", разясни проф. Николай Витанов.

Той предвижда затихване през втората половина на февруари.

" Най-лесно е да пандизите учебните заведения. Я се пробвайте да пандизите заведенията - незабавно ще скочат едни с мускули, по-големи от моите. И аз не желая локдаун. Никой няма интерес от него ", безапелационен е специалистът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР