Той остана половин век във Франция. Върна се само веднъж

...
Той остана половин век във Франция. Върна се само веднъж
Коментари Харесай

Следите, които историята остава: Леа Тодоров за баща си Цветан Тодоров

Той остана половин век във Франция. Върна се единствено един път в България, само че докара щерка си. Леа Тодоров на собствен ред стартира да търси роднините на именития си татко – световноизвестния мъдрец и семиотик Цветан Тодоров.

Тя има смесени корени – български и френски. У нас е за повторно и към този момент търси роднините на татко си – философа Цветан Тодоров, ренесансовата персона от международна големина, която ние, неговите сънародници доста малко познаваме.

„ Мисля, че освен на мен, само че и на всички другари към нас, на всички хора, с които той се срещаше, на фамилията, той съобщи едни изключителни уроци по приемливост и човечност. Но аз имах шанса, че всеки ден получавах тези уроци”, споделя Леа Тодоров.

Преди четири години татко и щерка за първи път стъпиха в София. Тогава Тодоров също за първи път заприказва за уроците, които той желае да научи.

„ Аз съм пристигнал тук, с цел да науча от своите сътрудници какво те мислят, а не да им давам уроци. Ако им давах уроци, щях да стана като тези пратеници на ОССЕ в Косово, които изясняват какво е демокрацията на бедните албанци и сърби”, сподели тогава Цветан Тодоров.

Когато уличният напън смъкна от власт държавното управление на Пламен Орешарски, философът Цветан Тодоров постави образованието и еволюцията измежду полезностите с огромно публично значение. И като същински професор отвори път на бъдещето.

„ Наистина имам вяра в тази обичайната полезност, каквато е образованието, възпитанието, тъй като тези врагове са се родили един ден, те значи могат и да умрат един ден, не трябва да се отчайваме”, съобщи Цветан Тодоров.

А неговата щерка Леа донесе у нас документален филм за различните модели на образованието сред двете международни войни, на който е съсценарист. Филмът „ Революция в училище” откри петото издание на фестивала „ Срещи на младото европейско кино”.

В момента Леа Тодоров приготвя нов план за татко си и България – за следите, които историята оставя като отпечатък върху самостоятелните ориси.

„ Имам желание да напиша сюжет за един документален филм, отдаден на българската памет, на паметта на една страна, където моят татко към този момент не може да се върне. Но когато бяхме тук преди 4 години, моят татко, беше благополучен, че вижда младежи в България, които в никакъв случай са се сблъсквали с комунизма и са решени да премислят, да трансформират страната си”, уточни Леа Тодоров.

„ За мен беше учудващо да усетя, че татко ми не се усеща комфортно в тази страна… Той се е отрекъл от България, развил се е във Франция като създател и в този момент, когато се върна след толкоз доста години, се усещаше неудобно”, добави тя.

Леа е приключила политически науки, само че професионално се насочва към словото и киното. Има опит като актриса, режисьор и сценарист. Автор е на два кино лентата – „ Спасяване на човечеството в работно време” и „ Руска утопия”. Ще се върне у нас наесен, когато има желание да намери роднините на именития си татко.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР