Той очаква Турция да ратифицира присъединяването на Швеция и Финландия

...
Той очаква Турция да ратифицира присъединяването на Швеция и Финландия
Коментари Харесай

Външният министър на Люксембург: Недопустимо е един съюзник в НАТО да заплашва друг

Той чака Турция да ратифицира присъединението на Швеция и Финландия към НАТО допустимо най-скоро

Турция, войната в Украйна, миграцията и Западните Балкани бяха измежду тематиките, по които външният министър на Люксембург Жан Аселборн приказва в извънредно изявление за Атинско-македонската осведомителна организация АНА-МПА и Мария Арони, оповестено през днешния ден. Относно Турция Аселборн сподели, че е недопустимо една страна-членка на НАТО да заплашва друга, осведоми Българска телеграфна агенция.

Запитан за държанието на Турция и дали това е съвместимо със статута й на член на НАТО и страна кандидатка за Европейски Съюз, изключително на фона на войната в Украйна, Аселборн означи, че договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз са в застой и че страната е отстъпила по въпроси, свързани с върховенството на закона, правата на индивида и главните свободи. Това, добави той, сътвори голяма бездна сред упоритостта на Турция да се причисли към Европейски Съюз и външната политика, която в доста случаи опонира на целите на Европейски Съюз.

По отношение на НАТО Аселборн сподели, че е „ неприемливо един член на алианса да заплашва различен “, само че също по този начин означи, че НАТО е по-обединен от всеки път пред лицето на войната на Русия в Украйна и чака Турция да ратифицира присъединението на Швеция и Финландия към НАТО допустимо най-скоро през 2023 година

Относно войната в Украйна външният министър на Люксембург сподели, че интензивността на военните дейности може да намалее с напредването на зимата, само че не и несгодите на украинския народ, като се има поради, че Русия систематично нападна невоенната и енергийната инфраструктура в страната, което той акцентира, е „ закононарушение, което изрично осъждаме ".

Хуманитарната рецесия в Украйна може да се утежни, добави той, и заради тази причина Европейски Съюз форсира даването на филантропична помощ. Що се отнася до възможното преустановяване на военните дейности, той сподели, че това е мъчно да се планува, само че сега няма признаци за подготвеност от страна на Русия да взе участие добросъвестно в договаряния с Украйна. Аселборн изрази вяра, че новите наказания ще засилят натиска върху Русия да приключи нападателната си война.

По-нататък в изявлението си за АНА-МПА Аселборн отхвърли концепцията за даване на гаранции за сигурност на Русия, като сподели, че Русия в никакъв случай не е била атакувана от никоя европейска страна и че в противен случай, страните, които се нуждаят от гаранции за сигурност, са тези, които са били атакувани директно или индиректно от Русия през последните 15 години като Украйна, Грузия и Молдова.

Относно нарушаването на ембаргото против Русия от страна на Турция, той сподели, че неуспехът на Анкара да се съобрази със глобите против Русия повдига редица въпроси за страна, която желае да се причисли към Европейски Съюз.

По отношение на Западните Балкани Аселборн счита, че войната в Украйна е дала нов подтик на разширението на Европейски Съюз, като през 2022 година е реализиран огромен прогрес, да вземем за пример началото на договарянията за присъединение с Албания и Северна Македония, както и даването на статут на претендент за Украйна и Молдова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР