Той обясни, че е ключово за България да има механизъм,

...
Той обясни, че е ключово за България да има механизъм,
Коментари Харесай

Асен Василев: Ако г-н Карадайъ прочете малко по-нататък в Конституцията, ще види, че МС има задължение да управлява държавната собственост

Той изясни, че е основно за България да има механизъм, с който промишлеността и банките да бъдат предпазени при налагане на наказания на лица, които имат някакъв допир с тях
Ако господин Карадайъ прочете малко по-нататък в Конституцията, ще види, че Министерски съвет има освен право, само че и обвързване да ръководи държавната благосъстоятелност като добър собственик и не би трябвало да допусне запори или вреди да бъдат нанесени върху. Това съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в коридорите на Народното събрание пред публицисти.

По-рано през днешния ден в пленарна зала прехвърчаха искри във връзка запитване на Движение за права и свободи за дейностите на служебното държавно управление след акта „ Магнитски “. Вчера Върховният административен съд (ВАС) разгласи за оскъдни елементи от акта на Министерския съвет от 4 юни предходната година за предприемане на дейности по отношение на наложените от Съединените щати наказания на български лица.

Българският лист „ Магнитски “ е противозаконен, защото американският закон не работи на територията на България. Това постановиха два тричленни състава на Върховния административен съд по тъжби на Ирена Кръстева и дамата на Васил Божков - Елена Динева.

В претекстовете се приема, че световният закон „ Магнитски “ би могъл да бъде съображение за бързи и своевременни дейности на националните управляващи, само че при съществуването на народен закон, какъвто в тази ситуация не е налице.

Василев обясни, че е доста основно за България да има механизъм, с който промишлеността и банките да бъдат предпазени при налагане на наказания на лица, които имат някакъв допир с тях.

„ Знаете, че решение на Министерски съвет 441 (бел.ред. за предприемане на дейности по отношение на наложените от Съединените американски щати наказания на български лица) е лимитирано единствено до държавните предприятия и Министерски съвет, не може да контролира законодателно останалата част от финансовите потоци. Тогава комисията „ Магнитски “ стартира работа с Министерство на правораздаването за подготовката на проектозакон, който освен да уреди „ Магнитски “, а в случай че има глобени лица, които правят активност на територията на България, да има институционален отговор, с цел да се резервира стопанската система “, акцентира вицепремиерът.

„ Министерство на правораздаването е водещо в процеса, Министерство на финансите подкрепя с експертна помощ за това кои са главните резултати, които едни възможни наказания биха нанесли на банковата система и върху стопанската система “, сподели още финансовият министър.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР