Той не можа да завърши работата си, защото ножът беше

...
Той не можа да завърши работата си, защото ножът беше
Коментари Харесай

„Той не успя да пререже гърлото ми, защото ножът беше тъп“: Разказ на мъж, оцелял по чудо от „Хамас“

" Той не можа да приключи работата си, тъй като ножът беше тъп и строшен. Раната ме боли, само че повече ме боли душата и сърцето ", разказва30-годишният тайландски мигрант Витават Кунуонг пред CNN, представен от,който по знамение оцелява след нахлуване от терористите на " Хамас " при нахлуването им в Южен Израел на 7 октомври.

Витават е работил във плантация в кибуца Холит, селскостопанска общественост покрай Ивицата Газа. Когато видял гъсти черни кълба пушек и чул мощни детонации, той се е укривал с часове, до момента в който не е бил открит от терорист на " Хамас ", който се опитал да пререже гърлото му с кухненски нож.

Мъжът разказва нападателя си като " палестинец с цивилни облекла ". След като Витават отказал да се съобщи, двамата мъже почнали яростна битка. Нападателят му взел нож и почнал да реже гърлото му. Витават изгубил схващане и по-късно е открит от други служащи във фермата. Той счита, че е оживял, тъй като ножът е бил тъп и строшен.

След нахлуването в Израел, " Хамас " води стотици заложници в Газа. Към днешна дата е известно, че те са 240 души. Сред тях са и доста хора с двойно поданство.

По оценка на израелската държавна пресслужба от предходната седмица 135 заложници с паспорти от 25 страни са арестувани в Ивицата Газа.

Много от убитите и отвлечени непознати жители са мигранти от азиатски страни като Тайланд, Непал и Филипините. Те са работили в Южен Израел, покрай Ивицата Газа. Витават Кунуонг е един от тях.

От десетилетия в Израел идват доста мигранти от Тайланд. Те са измежду жертвите на терористите на " Хамас ".

Според данни, оповестени от тайландското държавно управление, минимум 32-ма тайландци са били убити досега, а други 18 са държани за заложници в Газа.

„ Ние повтаряме нашия апел за освобождение на останалите заложници, в това число нашите жители, допустимо най-скоро “, приканва тайландският вицепремиер Парнпри Бахида-Нукара.

Яхел Курландер, учител в колежа Тел-Хай в Северен Израел, работи с филантропичните групи на място и споделя, че по-голямата част от тайландските служащи, останали в Израел, са „ в цялостна сигурност “ и поддръжката на техните фамилии остава основен приоритет, само че те се усещат притиснати от две страни.

„ Тайландското държавно управление ги моли да се изтеглят и да изоставен Израел, само че има и напън от израелска страна, като им се споделя, че се нуждаем от тях и би трябвало да останат, за което ще им се заплати в допълнение “, изяснява Курландер.

Подобно на доста тайландски мигранти, работещи в Израел, Кунуонг е от Удон Тани, една от най-бедните провинции на Тайланд. Там работа се намира мъчно, а заплатите са доста ниски, което кара мнозина да търсят работа на хиляди километри от вкъщи.

Семейства на мигранти описват пред Си Ен Ен, че макар обстановката в Израел, служащите са били подложени на напън да съблюдават договорите, съгласно които те би трябвало да работят най-малко 5 години.

Зохар Шварцберг от Aid for Agricultural Workers (AAW), организация, работеща с задгранични мигранти, споделя, че има доста известия от хора, които са били притискани да се върнат на предходните си работни места, с цел да получат заплатите си за септември.

„ Ние разбираме потребността на фермерите и земеделските общности от работна ръка, само че никой не би трябвало да бъде принуждаван да бъде там, където се усеща нерешителен. След известията на посолството на Тайланд в Тел Авив, че избавителните полети ще се правят всекидневно в този момент има „ боязън от увеличение на натиска върху тайландските служащи да останат и да работят, в това число посредством неетични и противозаконни средства “, споделя още тя.

Кунуонг има щастието още веднъж да се събере със брачната половинка си и щерка си в Удон Тани, а фамилията на различен млад тайландски служащ се надява синът му да се върне вкъщи. Той е работил като чистач в държавна работа в Южен Израел покрай Газа в продължение на съвсем пет години, когато е бил похитен и взет за пленник от терористите на " Хамас ".

„ Нямам думи. Просто желая сина си назад. “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР