Той има щастлива съдба на творец благодарение на Априловската гимназия.През

...
Той има щастлива съдба на творец благодарение на Априловската гимназия.През
Коментари Харесай

„Ръката на художника“ от Драган Немцов - акцент на месец февруари в габровската галерия

Той има щастлива орис на създател с помощта на Априловската гимназия.

През дългия му живот основополагаща роля изиграва срещата му от първо лице с бомбардировките в София през 1943 година

Това, което го крепи, е габровското възприятие за комизъм и веруюто – каквото и да стане, постоянно да търси другата страна на нещата - погледа малко в профил с други очи.

Той мисли, че българският народ към момента не е приключил своя полет към свободата и не е изразил с цялостна мощ креативния си капацитет.

Вярва, че може да се откри път към положителното и към единението, нужни, с цел да вървим напред.

Той е Драган Немцов – Драго, и е показан посредством творбата си „ Ръката на художника “ в рубриката „ Акцент на месеца ” в Художествена изложба „ Христо Цокев “.

Картината е най-новото попълнение във фонда на габровската изложба. Дарена е от създателя след последната му независима галерия „ София с две лица “ в Столична библиотека, състояла се през декември 2022 година В експозицията Драган Немцов – Драго демонстрира тези елементи от София, тези две лица, които са свързани с положителното и хубостта. В показаните произведения художникът търси единението, хармонията сред архитектурни обекти и естествена среда. Изложбата впечатлява с нестихващия блян на художника да твори и да търси естетически измерения на своята персонална психика.

Още от студентските си години с изключение на на живописта, Немцов отделя време и на един различен род – графиката.

Във фонда на изложба „ Христо Цокев “, художникът е показан главно с ранни графики, допълнени от живописни произведения, изграждащи времеви мост от 60-те години на 20-ти век до през днешния ден.

Вглеждайки се в показаната през днешния ден творба - „ Ръката на художника “, не може да не се сетим за думите на огромния Никола Николов от далечната 1963 година, с които като че ли предопределя креативния път на Драган Немцов: „ Рисунъкът му е рисунък на създател, който постоянно ще търси. А би трябвало да се има вяра, че който търси ще остане млад и ще бъде същински създател на своето време. “

Картината може да бъде забелязана в интервала 14 февруари – 8 март в Художествена изложба „ Христо Цокев “.

Нели Недева - ХГ „ Христо Цокев ”

Биографична информация за художника:

Драган Немцов - Драго е роден през 1935 година в Габрово. Средното си обучение приключва в Априловската гимназия, а висшето – в Художествената академия в София със компетентност " Живопис " при проф. Дечко Узунов.

Член е на Съюза на българските художници от 1963 година, има участия в над 100 изложения в страната и чужбина.

Драган Немцов е бил преподавател в Априловската гимназия, Школата по изкуствата в Габрово, дълготраен секретар на Националния комитет на ИНСЕА – Международно нюрнбергско общество за образование посредством изкуство към ЮНЕСКО. Доцент в Софийския университет и учител в НХА, създател на учебници и методически принадлежности по изобразително изкуство.

Носител е на медал „ Кирил и Методий ” I степен.

На близо 80-годишна възраст Драго стартира да рисува върху своя iPad и основава стотици цифрови произведения.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР