Той е вокалист и китарист на най-известната метъл банда в

...
Той е вокалист и китарист на най-известната метъл банда в
Коментари Харесай

Когато съм щастлив, създавам най-тежкия риф. Джеймс Хетфийлд, който написа света на Metallica

Той е вокалист и китарист на най-известната метъл тайфа в света. Казва, че е „ междинна класа “ в музиката, само че почитателите му го боготворят. От 2009 година бандата му е в редиците на „ Залата на славата на рокендрола “. Те са Metallica, а той е фронтменът им Джеймс Хетфийлд, който през днешния ден навършва 60 години.

Животът на Джеймс Хетфийлд е низ от борби, падения и популярност.

Джеймс Алън Хетфийлд е роден на 3 август 1963 година в дребния град Дауни в югоизточната част на окръг Лос Анджелис, Калифорния. Баща му Върджил е водач на камион, а майка му – Синтия e оперна певица. Тя има и предходен брак, от който има двама сина – Крис и Дейвид. Джеймс има и по-малка сестра – Диана. Семейство на Хетфийлд е извънредно религиозно. Те са почитатели на Църквата на Християнската просвета.

И откакто бащата на Джеймс напуща фамилията, когато той е на 13 години, майка му се вкопчва обезверено в религията и постоянно го води на черква.

„ Родителите ни не ни водеха на доктор. Основно разчитахме на духовната мощ на религията да ни излекува или да ни защищити от заболяване или пострадване “, споделя Хетфийлд в изявление за списание „ Metal Hammer ” през 2009 година

Обсесията на майка му от вяра стига до такава степен, че на Джеймс не му е разрешено да посещава часовете по биология в учебно заведение, с цел да не учи за човешкото тяло, болести и така нататък По време на тези часове той нормално стои и чака пред кабинета. Това става причина за насмешки от страна на съучениците му и той става по-скоро новобранец.

Обича спорта, само че не може да стане част от футболния тим в учебно заведение, тъй като би трябвало да премине медицински прегледи, само че „ нашата вяра не разрешава това “.

„ Чувствах се като заточеник. Когато часът започваше, аз стоях в коридора, което беше главно форма на наказване в други аспекти. Всеки, който минаваше около мен, ме гледаше по този начин, като че ли съм някакъв нарушител. “

Три години след раздялата с татко му, майката на Джеймс умира от рак. Заради религията тя отхвърля всякакво лекуване.

Единственото избавление за него през тези години е музиката. В албума по случай завършването на учебно заведение под фотографията на Джеймс написа “Цели в живота: Да стана рок звезда ”.
 Джеймс Хетфийлд на Global Citizen Festival в Ню Йорк, 24 септември 2016 година

Още на девет години Джеймс стартира да взима уроци по пиано. Майка му намира това за задоволително. Но не пианото, а барабаните и след това китарата се оказват същинската му пристрастеност. Все отново признава, че с помощта на уроците по пиано, се е научил да свири и пее по едно и също време, което прави и до през днешния ден.

Пътят му в метъла стартира, както постоянно се случва - от един гараж. Като младеж взе участие в бандата Obsession , в която, дружно с няколко негови другари, свирят известни части на Thin Lizzy, Black Sabbath, Led Zeppelin . Тогава в действителност Джеймс хваща китара за първи път. По-късно свири с бандата Phantom Lord .

Хетфийлд се среща с Ларс Улрих през 1981 година в Лос Анджелис. Ларс е в търсене на подобаващите музиканти, с които да основе „ по-нестандартна “ рок група. Приятелството и връзката сред двамата, както и триумфите на най-великата метъл тайфа в света, съгласно музикалните издания, продължава към този момент повече от 40 години. Много повече от браковете и на двамата музиканти.
 Джеймс Хетфийлд и Ларс Улрих на концерт на Metallica във Филаделфия, 2018 година Ние сме безусловно разнообразни във всичко – с изключение на когато свирим музика дружно.Джеймс Хетфийлд
„ Ние сме безусловно разнообразни във всичко – с изключение на когато свирим музика дружно “, споделя Хетфийлд.

През 1997 година той се дами за Франческа Томази. Момичето е почитател на Metallica и няколко години съпровожда групата по време на турнета. През 2022 година обаче Джеймс и Франческа се развеждат след 25 години брак. Имат три деца.
П ристрастен към музиката, само че не само…
Още през 80-те Хетфийлд стартира да има все по-сериозни проблеми с алкохола.

Джеймс доста мъчно претърпява и гибелта на басиста на Metallica Клиф Бъртън, който умира през 1986 година Последната му изява е на концерта на групата в Стокхолм на 26 септември 1986 година По време на турнето групата се оплаква от неуместния рейс и в нощта след концерта теглят чоп за това кой първи да си избере легло.

Клиф изтегля най-силната карта – Асо пика, известна като „ картата на гибелта “. Клиф си сменя мястото в рейса с това на Кърк Хамет, което е най-близо до прозореца. Малко преди 7 часа сутринта рейсът, с който пътува групата, се прекатурва. Останалите членове се отървават единствено със мощен стрес, само че Бъртън изхвърча през прозореца и умира на място, затиснат от рейса. Това е голям потрес за всички членове на бандата, които оцеляват.

Самият Джеймс Хетфийлд също претърпява съществени произшествия на сцената. Той има две железни пластини, винтове и 85 шева от сериозна фрактура на двете кости на лявата му ръка. По време на турне с Ози Озбърн , до момента в който кара скейтборд, чупи лявата си китка. Най-запомнящият се случай с негово присъединяване се случва на концерт в Монреал, Канада, на 8 август 1992 година. Тогава Хетфийлд попада измежду пламъците на погрешно подложен пироефект на сцената, което довежда до съществени изгаряния трета степен по лявата му ръка.
 Джеймс Хетфийлд на фестивала Rock in Rio, септември 2011 година

Няколко пъти през годините Хетфийлд влиза в клиники за лекуване и рехабилитация. Има проблеми и с владеенето на гнева, които няколко пъти съществено заплашват групата от раздробяване. Всичко това е добре разказано в документалния филм Some Kind Of Monster от 2004 г .

През 2009 година бандата влиза в „ Залата на славата на рокендрола “. А през 2015 година влизат и в юбилейно издание на Книгата на върховете на Гинес с историческия си антарктически концерт. С шоуто си в Антарктида групата става единствената в Света, свирила на всичките седем континента.

Въпреки проблемите и интервалите, в които стопират да свирят и да издават албуми, Metallica не престават да бъдат най-известната метъл тайфа в света. След седем години безмълвие, през 2023 година те издадоха новия си албум " 72 Seasons " , който е дванадесетият им студиен албум и от който е част парчето " If Darkness Had a Son ” ( " Ако тъмнината имаше наследник " ).

If Darkness Had a Son, той щеше да се споделя Джеймс Хетфийлд.
If Darkness Had a Son, той щеше да се споделя Джеймс Хетфийлд.
" Когато съм благополучен, пиша допустимо най-тежкия риф. Да бъдеш благополучен не е надценено. Но също по този начин постоянно ще имам проблеми с гнева с мен. Винаги се разкрива още едно парче от пъзела. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР