Той е високо награждаван журналист, но нови разкрития показаха, че

...
Той е високо награждаван журналист, но нови разкрития показаха, че
Коментари Харесай

Вие луди ли сте? Как водещ германски журналист се оказа финансиран от олигарх на Путин

Той е високо награждаван публицист, само че нови разкрития демонстрираха, че е получавал стотици хиляди евро от Русия за работата си. Това е не просто история за дълго градено добро име, което става на пух и прахуляк единствено за ден. Това е история за това по какъв начин Кремъл си купува позитивно медийно отразяване на Запад.

Годината е 2016, мястото е Москва. Уважаван немски публицист подарява на президента на Русия Владимир Путин своята книга, отдадена на него.

Путин я приема с усмивка, само че прибавя, че в никакъв случай не е чел книги за себе си.

" Знам всичко за мен ", шеговито Путин.

По-късно изяснява, че е предизвестил немския публицист, че ще бъде посрещнат с рецензии вкъщи, в случай че е написал книгата " обективно ".

" Ако я е написал по този начин, както са поискали [в Германия], тогава всичко ще бъде наред ", споделя съветският президент.

Въпросната книга " Путин. Логика на властта ", както гласи заглавието ѝ на съветски, се трансформира в бестселър и затвърждава името на създателя ѝ Хуберт Зайпел като водещ немски специалист по тематиката Русия.

Седем години по-късно обаче късата замяна на реплики сред Путин и журналиста наподобява по напълно нов метод. Международно следствие сподели, че Хуберт Зайпел е получил стотици хиляди евро от офшорки, свързани с съветски олигарх, непосредствен до Путин. Парите са му били платени, с цел да финансира с тях работата по книгите си за Русия.

Случаят не би попаднал в публичното внимание, в случай че не ставаше въпрос за създател, награждаван няколко пъти с някои от най-високите журналистически оценки в Германия. Освен това той е работил за една от най-големите публични медии в страната - АРД.

" Зайпел е първият реномиран западен публицист, за койтo излиза наяве, че е бил финансиран от близкия кръг на Путин ", написа немското издание Шпигел и сложи непосредствено най-важния въпрос: в тази ситуация не става ли дума за " подкупи в подмяна на положително отразяване на Русия "?
Путин - " обаятелен, когато желае "
Хуберт Зайпел е създател на десетки материали за Русия и Путин, като може би най-значимият му документален филм излиза през 2012 година Той е озаглавен " Аз, Путин - портрет " и е продукция, която Зайпел прави точно за държавната АРД.
 Хуберт Зайпел
За правенето ѝ той получава необичаен достъп до съветския президент, който малко публицисти, изключително не от западни медии, са получавали. Зайпел съпровожда Путин в продължение на месеци, в това число и през свободното му време.

" Той е обаятелен, когато желае ", споделя по-късно Зайбел в едно свое.

" Като човек в началото не ми беше неприятен ", споделя още той.

През 2015 и 2021 година журналистът разгласява и две книги за Русия и Путин, а с времето си печели името на един от най-големите познавачи на съветския политически живот в Германия.

Не липсват обаче и рецензии, че в някои свои изявления или изявленията повтаря тезите на Кремъл. През годините даже го упрекват, че е " путинист ", " сътрудник на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) ", само че той дава отговор с подигравка на такива упреци.

През 2021 година в изявление по радио SWR1 получава и напълно пряк въпрос - получавал ли е възнаграждения от Русия за работата си.

" Вие луди ли сте? ", дава отговор тогава очевидно изнервеният Зайпел.

" Не ", прибавя той, откакто другият публицист желае от него явен отговор.

Две години по-късно се оказва, че това е било неистина.
Какви са разкритията
Във вторник интернационално следствие, в което вземат участие и публицисти на немските ZDF и Шпигел,, че Зайпел е получил стотици хиляди евро от офшорни компании от кръга, непосредствен до Владимир Путин.

Само от един от документите излиза наяве, че през 2018 година журналистът е получил хонорар от 600 000 евро , като следите водят към съветският милиардер Алексей Мордашов . Той е олигарх, глобен от Европейския съюз през 2022 година поради близостта си с съветския президент.
 Алексей Мордашов
От разкритията на проверяващите публицисти обаче се вижда, че Зайпел е сключил " акт за спонсорство " за високия хонорар с компания, която е част от фирмените мрежи на Мордашов.

" Авторът написа книга за политическата среда в Руската федерация, която ще бъде оповестена през 2019 година ", написа в съглашението.

" Спонсорът би желал да спомага за развиването на плана и да го направи наличен за по-широка публика посредством поддръжката на създателя ", се споделя още в документа. Освен това, Зайпел получава цялостна " логистична и организационна поддръжка " по време на своите проучвания в Русия.

Шпигел и ZDF обаче означават, че ръкописна записка към контракта допуска, че сходно съглашение за финансиране и на биографията на Путин е съществувало още през 2013 година
Какви са реакциите
Пред Шпигел Хуберт Зайпел призна, че е получавал " поддръжка " от въпросните компании, само че отхвърли да е оказвано въздействие и върху наличието на книгите му.

Както медиите, в които е работил по това време, по този начин и издателите на книгите му обаче споделиха, че ще проведат свои следствия, с цел да открият обстоятелствата.

" Има съмнение, че ние, а затова и нашата аудитория, сме съзнателно излъгани. Сега проверяваме това и преглеждаме правни стъпки ", сподели шефът на медията NDR Йоахим Кнут.

" Ще прегледаме обширно процесите към възлагането и внедряването на филмите, които Хуберт Зайпел направи за NDR ", сподели още Кнут.

Издателството Hoffmann иnd Campe, което разгласява двете му книги за Русия и Путин, заяви в сряда, че като се изключи че организира следствие, стопира да продава и самите книгите. Оттам също споделиха, че не са знаели за " контракта за спонсорство " на Зайпел с съветски компании.

" Във впечатляващата непосредственост, която Путин години наред [му] е разрешавал, в действителност е имало калкулирана сметка. Руският войнолюбец си е закупил представител в Германия, който е употребявал когато и както му е било нужно ", гласи по случая на Шпигел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР