Той е учител в крайгранично градче, където всеки месец някой

...
Той е учител в крайгранично градче, където всеки месец някой
Коментари Харесай

Негово Величество Ученикът

Той е преподавател в крайгранично градче, където всеки месец някой отпътува за гурбет. Ученици, записани на 15 септември, потеглят след седмица с майка и баща да берат плодове и се връщат след три месеца. Следва оферта за събиране на елхички – нов гурбет по Коледа. Хлапето, което другояче се води в първи клас, към момента не знае писмеността, само че за сметка на това учебното заведение получава солидна сума за това, че то е записано в него. Нищо, че няма да научи буквите даже и във втори клас. Благодарение на обстоятелството, че тези деца са част от учебния дневник, учителят всеки месец получава заплата, макар че в класната стая най-често влизат десетина възпитаници.ю

 Тя е в професионално учебно заведение, само че от дълго време към този момент е скъсала и с учебното заведение, и с специалността. Не вижда смисъл да учи. Класната я е предизвестила да идва в дните на изпита, макар че нормално не е наясно по какво тъкмо е този изпит. В последния миг квесторите й споделят на кой въпрос би трябвало да загради отговор А, на кой Б и по този начин нататък. Дори и да желае да прочете въпросите, няма време за това – квесторите също бързат да си вървят. Това, прочее, важи за целия клас, решил да се яви на изпит по даден предмет. Деца, които не знаят български, сполучливо вземат изпити по британски и немски. Задържането им в учебно заведение носи по над 2000 лв. на шефа, в случай че ученикът е в професионална гимназия. Няма смисъл да броиш пари за подправена тапия – учебното заведение към този момент ще ти подари същинска, единствено и единствено да усвои парите, които страната му дава на брой възпитаници.

 Проблемът с учениците фантоми у нас не е от през вчерашния ден, макар че в последните дни се разгоряха бурни кавги към него. Той стартира още сега, когато страната вкара делегирани бюджети след учителската стачка през 2008 година и отпусна съответна сума на брой възпитаници, с цел да промени метода на финансиране на учебните заведения. Принципът „ Парите следват ученика " се отхвърли от най-порочните – шефове на техникуми търгуваха в ромските махали с дипломи на циганчета, които са приключили главно обучение и в никакъв случай не са помисляли да влизат в гимназия. Стигна се до рядкости - шеф, пристигнал да купи обещаните му 10 ромски дипломи, получил отвод „ Съжалявам, бате, но доскоро пристигна различен началник и заплати повече от тебе ". Случаят в Бяла, където класните стаи са празни и на изпит не се явява никой, не е индивидуален, а повсеместна процедура в учебни заведения, които се чудят по какъв начин да образуват заплатите си и дават благо и драго нито един записан възпитаник да не напусне.

Дори и да удари преподавател, той няма да бъде изключен

Ако тръгне да напуща самичък, ще го молят да остане.

 Това е и една от аргументите министерството на образованието да предложи смяна в метода, по който се образуват делегираните бюджети, като понижи тежестта на броя на учениците. За сметка на това ще бъдат въведени спомагателни съставни елементи в бюджетите, които да трансформират съотношението на парите, които се отпускат на брой възпитаници, за сметка на тези, които се дават за качество. Ако бюджетите на учебните заведения се трансформират по този метод, това ще понижи нуждата от това шефовете да държат в дневниците задълго възпитаници фантоми, единствено и единствено да вземат парите за тях. Но същинската смяна ще пристигна тогава, когато учебното заведение в действителност стане забавно. Когато децата виждат, че има смисъл, а и изгода от него. В противоположен случай дълго ще водят обречената борба за евтина тапия, която не им би трябвало за нищо.

Инфо: www.standartnews.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР