Той е кандидатът на коалиция Синя София за кмет на

...
Той е кандидатът на коалиция Синя София за кмет на
Коментари Харесай

Умен град с умни хора. Какво предлага за столицата Вили Лилков от Синя София

Той е претендентът на коалиция " Синя София " за кмет на столицата. Разпознаваемо лице на Съюз на демократичните сили и ДСБ през прехода, само че по-късно подкрепял ГЕРБ. Сега се афишира за дясна опция на всички тях. Обвиняват го, че разделя десния избор. Какво предлага Вили Лилков за София?  

Читалище " Кирил и Методий " в квартал " Красна поляна ", София . Нищо не подсказва, че ще има събитие, с изключение на паркиран пред входа микробус, брандиран с номер от бюлетина и лого на коалиция.

" Когато станете кмет, отново ще дойдете, несъмнено ще ви е малко неловко, само че на нас ще ни е доста прелестно ", обръща се към претендента за поста в столицата от обединението " Синя София " Вили Лилков секретарката на читалището Георгина Георгиева. Той не дава отговор, единствено се усмихва. Изборите са на 29 октомври, неделя.

Срещата му е със чиновниците на читалището. Те споделят, че политици рядко идват, с цел да чуят проблемите им. Лилков седи измежду тях без доста да приказва. Слуша за финансовите им компликации и дава препоръки по какъв начин да се оправят по-добре с кандидатстване по стратегии и планове.

Споделя, че е избрал това читалище, тъй като е измежду най-активните в София, с богата стратегия и му следва 100-годишнина. Кандидатът не за първи път е тук и отбелязва позитивна смяна: " Идвал съм през 2004 година , тоалетните бяха доста по-зле ".

Тогава е бил общински консултант, какъвто е от 1999 до 2014 година - от десницата. Кандидатира се и за кмет през 2015 година от тогавашната дясна коалиция " Реформаторски блок ", само че Йорданка Фандъкова от ГЕРБ печели на първи тур. Четири години по-късно той я поддържа за новия ѝ мандат.

Сега споделя, че е дясна опция и на ГЕРБ, и на претендента на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) и " Спаси София " Васил Терзиев , само че го упрекват, че цепи демократичния избор и в действителност оказва помощ на ГЕРБ.

В акцията по-често това е тематика, а не управническите хрумвания.

А в предизборната стратегия на Лилков в действителност има цяла тематика за читалищата, които съгласно него могат да оказват помощ и за решаването на казуса с дефицита на детски градини.
 Вили Лилков на една от предизборните си срещи със симпатизанти Какво предлага за София
Читалищата са " естествените обществени и културни центрове ", споделя Вили Лилков и прибавя, че " това са към момента живите ядра на градския живот и не би трябвало да ги подменяме с мол просвета и с компютърни центрове ". В София има 173 читалища - голяма база, най-вече общинска, " само че за жалост и поддръжката, и издръжката е на доста ниско равнище, както и заплатите ".

Лилков има концепция по какъв начин по едно и също време да се помогне на читалищата и да се реши главен софийски проблем.

" Голяма опция е в тази голяма читалищна база да се основават детски забавачки и това може да стане доста икономично и дейно ", предлага той. Изчислил е, че в случай че в 50-60 читалища се основат групи от към 25 деца на две смени, ще се отворят към 25-30% от изчезналите в този момент места в детски градини и ясли.

В целите си Лилков планува и създаване нови градини и ясли, само че и на домове за възрастни хора посредством нова стратегия " Дом за нашите деца и родители ".

Лилков споделя, че ще работи и за развиване на спортните клубове - " Синя София " има стратегия за спорта, а претендентът има отношение - някогашен баскетболист е и е бил в управлението на федерацията по баскетбол .

" Интересува ме огромният проблем с възпитанието на подрастващите, аз съм дълготраен учител и виждам по какъв начин се трансформират поколенията, не към положително. Има и доста качествени, само че излизат деца с все по-ниско обучение и липса на образование ", споделя Лилков.

Затова доста залага на читалищата, спорта, учебното заведение и фамилията, в центъра на които да стои общината - " с цел да можем да върнем децата там, където им е мястото ".

Друг приоритет е да се погрижи за инфраструктурата на крайните квартали, които " са забравени от общината ".

Лилков споделя още, че ще се оправи с " шумовия тормоз " и с проблемите на " невидимия " град от над 128 000 души с увреждания. Обявява се против " несъществуващата жилищната политика на общината " и за създаване на жилища за преподаватели и научни служащи. Мотивът му е, че " интелигентен град се прави с умни хора ".

Още щом се кандидатира, Лилков подлага на критика неналичието на политическа воля за пренасяне на Паметника на Съветската войска и съобщи подготвеност да го направи, в случай че бъде определен.

Той се дефинира като " способния претендент ", тъй като му е омръзнало от хора, " които нямат експертиза да претендират за най-високи длъжности ".
Кой е отговорен за проблемите
Още преди ГЕРБ в последния миг да предлагат изненадващо журналиста Антон Хекимян , Вили Лилков сподели, че от партията би трябвало да повдигнат личен претендент, " с цел да пазят това, което са създали 18 години в столицата ".

Лилков не насочва рецензии към ГЕРБ. Прехвърля отговорността за слабостите в ръководството на систематични аргументи като пълномощията на СОС и районните кметове. Не разяснява и обвиняванията в корупция и липса на надзор по съществени инфраструктурни планове по времето на ГЕРБ, а приказва за " калпави задачи за ремонтите ".

Той нееднократно обществено е подкрепял ГЕРБ. На локалните избори през 2019 година застана зад Йорданка Фандъкова за четвъртия ѝ мандат. На последния избор за президент Лилков влезе в инициативния комитет, който издига подкрепения от ГЕРБ Анастас Герджиков .
Сега споделя, че не е обвързван с ГЕРБ. Как стана претендент за кмет
Вили Лилков в началото беше повдигнат като кандидат-кмет от предприемчив комитет от известни политици, общественици и създатели, измежду които Богдана Карадочева , Васко Кръпката, Теди Москов , Иван Лечев , Аня Пенчева, някогашните министри Муравей Радев, Надежда Нейнски и Николай Ненков .

По-късно беше обявено, че гражданската самодейност, която го номинира, се трансформира в дясната политическа коалиция " Синя София ". В основата ѝ е партия КОД на някогашния здравен министър Петър Москов. Преди години той и Лилков бяха част от партията на някогашния министър председател Иван Костов - ДСБ, от която бяха общински съветници. Партията в този момент е част от коалиция " Демократична България ". Присъединиха се още десетина десни и центристки обединения.

Лилков е някогашен член на Съюз на демократичните сили и един от учредителите на ДСБ, на чиято софийска организация е някогашен ръководител. През 2014 година стана народен представител от Реформаторския блок.

Сега споделя, че е дясна опция, тъй като консервативната десница няма политическо посланичество. Определя обединението ПП-ДБ не като десница, а като " ляво-либерална, в прочут смисъл центристка групировка ". По мотив обвиняванията, че разделя вота на десните гласоподаватели, отвръща: " Не разпръсквам десницата, а я сплотявам ".

Той чака поддръжка и от тези симпатизанти на " Демократична България ", които са срещу кандидатурата на Васил Терзиев, поради обстоятелството, че няколко негови родственици са свързани с някогашната Държавна сигурност. Лилков даже изясни влизането си в борбата за София с " възмущението на сините гласоподаватели " от това. Той е откривател на комунистическия режим в България и създател на няколко книги по тематиката.

Извън политиката Вили Лилков професор по физика и лекар на науките, началник на катедрата по физика в Минно-геоложкия университет, учител.

В края на последната предизборна среща не споделя какви са упованията му за изборния резултат в неделя. " Оставил съм това на социолозите и медиите ".

" Не ни забравяйте, когато станете кмет! ", изпращат го от читалище " Кирил и Методий ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР