Той е главен мениджър на "Северен поток 2" - газопроводът,

...
Той е главен мениджър на "Северен поток 2" - газопроводът,
Коментари Харесай

Икономът. Как човек на Щази се озова начело на Северен поток 2

Той е основен управител на "Северен поток 2 " - газопроводът, който би трябвало да доставя съветски газ до Германия. Сега, когато Москва на границата с Украйна, е значима политическата роля на тази тръба - какъв брой твърда към Кремъл би могла да бъде Германия, откакто "Северен поток 2 " е към този момент издигнат и стопанската система на страната зависи от него?

Началото на тази история е обвързвано с германеца Матиас Варниг. На формалната страница на биографията на Варниг е показана умерено ето по този начин – “между 1981 и 1990 година заема разнообразни управнически позиции в държавното управление на Германска демократична република ”.

Внимателният прочит на това изречение отпраща към същинската част на биографията му – министерството за Държавна сигурност – Щази.
Кой е Матиас Варниг
Варниг, роден през 1955 година, влиза в системата на Щази млад, едвам 19-годишен, през 1974 година. Първоначалният му псевдоним е “Икономът ”, по-късно “Артур ”. Занимава се с индустриален шпионаж в Дюселдорф сред 1986 и 1989 година, под прикритието на консултант в източногерманската комерсиална задача.

На 7 октомври 1989, единствено месец преди рухването на Берлинската стена, получава от шефа на Щази Ерих Милке “Златен орден за вярна работа към родната войска ”.
Кариерата на Варниг след измененията се развива стремглаво
Кариерата на Варниг след измененията се развива стремглаво - до момента в който гражданските придвижвания окупират постройките на Щази в цялата Германска демократична република, а самата институция е разформирована, Варниг взима присъединяване като представител на Германска демократична република в договарянията за валутния съюз със Западна Германия. Така се среща с шефовете на Дрезднер Банк – точно банката, която е шпионирал по-рано за Щази под псевдонима “Артур ”.

Година по-късно е изпратен от същата банка в Петербург, с цел да отвори там неин клон. Една от теориите за неговата още по-стремителна кариера по-късно е, че точно в Петербург стартира другарството му с Владимир Путин, което ще го трансформира в един от най-важните доближени на съветския президент и до през днешния ден.

Но има и други хипотези, съгласно които познанството на двамата датира още от времето на Студената война. Тогава самият Путин работи за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Германска демократична република, а след рухването на Берлинската стена се връща в родния си Петербург (тогава Ленинград).

Варниг е бил в надзорните препоръки на Банк Россия, банката VTB, енергийните сдружения Роснефт и Транснефт, ръководи "Северен поток 1 ", сред 2011 и 2015 оглавява президиума на Газпром Швейцария.

От 2004 година е член на надзорния съвет на футболния клуб FC Schalke 04.
Биография, която не плаши
Биографията на Варниг в тайните служби на Германска демократична република не е загадка. През 2005 за това в детайли написа вестник Wall Street Journal, а в сериозните немски медии той от време на време също e на фокус.

За последно името му беше упоменато във на Алексей Навални за "двореца на Путин ". В него се споделяше, че в средата на 90-те дамата на Путин е изпратила писмо на своя немска другарка от факса на Варниг. Примерът се употребява за илюстрация на задоволително околните връзки сред двамата някогашни чиновници на тайните служби.

Изненадващо е обаче друго – след медийните изявления постоянно остава безшумно. Изглежда, връзките на Варниг със Щази за никого в Германия не са проблем.

Как може да се изясни това в страна, която се приема за модел в Източна Европа във връзка с преправянето и оправянето с предишното?

Нека си напомним няколко значими обстоятелства, с цел да забележим какъв брой огромен е контрастът сред разгрома на Щази и биографията на Варниг.
1989 и по-късно
Още с първите демонстрации на 4 и 5 декември 1989 в Ерфурт Лайпциг са окупирани и множеството упорства за цивилен надзор върху архива на службите. Създадени са цивилен комитети, които да следят процеса на разграждане на Щази и в същото време да подсигуряват, че архивите ще бъдат непокътнати, а не унищожени.
Хиляди стачкуващи завладяват централата на Щази в Берлин
На 15 януари 1990 година хиляди стачкуващи завладяват централата в Берлин. През март 1990 институцията е разформирована. Законът за достъп до документите на Щази влиза в действие на 29 декември 1991 година и е първият сходен закон в Източна Европа.

Бившите чиновници на Щази стават безработни. Миналото в това ведомство става неприятен отзив, в случай че човек желае да прави политическа или социална кариера. Чак година ще се ревизират лицата, заемащи обществени длъжности, за публични или неофициални връзки със Щази.

Но наследството на Щази (и казусът "Варниг " единствено потвърждава това) е сложен и към момента едностранчиво проучен и свестен феномен, който надвишава рамката на регистрите и достъпа до документите в архивите.
Агентите и частният бранш
Съдбата на сътрудниците на Щази в действителност не е толкоз трагична след 1989 година и за това има най-малко три аргументи.

На първо място, въпреки чиновниците на Щази да остават безработни, нищо не им пречи да влязат в частния бизнес. Законът не им не разрешава икономическа интензивност.

Точно през 1990-1991 година към този момент починалата немска режисьорка снима “Черната кутия ” - първият документален филм в Източна Европа за човек от системата на Щази. В диалог за ориста на нейния воин тя споделя къде работи този човек и неговите сътрудници след рухването на Берлинската стена:
Цялата транспортна система в Източна Германия е построена от хора на ЩазиТамара Трампе
"Моят воин от “Черната кутия ” в този момент е в структурата на Каритас. Заема позиция на управническо равнище. Цялата транспортна система в Източна Германия е построена от хора на Щази. Те получават своите компенсации, купуват камиони и по този начин основават транспортната логистика. Сред работилите в Щази има и такива, които си зададоха въпроса: “Върших тази работа, тъй като мислех, че пазя социализма. Но до момента в който го правех, предадох най-хубавия си другар. И през днешния ден нощем си задавам въпроса – по какъв начин се е стигнало до такава степен една концепция да ми е по-важна от един човек? ” Срещат се такива хора. И те имаха шанса за ново начало ".

На второ място, и до през днешния ден тематиката Щази се свързва единствено с източната част на страната, някогашната Германска демократична република. Но службата е имала добре развита агентурна мрежа в западната част на страната, за която няма задоволително данни. А съгласно откриватели през 1989 година 3500 жители на Федерална Република Германия са работили за Щази.

През декември предходната година ръководителят на сдружението на жертвите на комунистическата тирания въпроса за това, че в западната част на Германия тематиката за сътрудниците на Щази въобще не е изследвана, тя е “под капак ” и това би трябвало да се промени.

На трето място, историческият спор в Германия продължава – до каква степен наивно е било образуването на цивилен комитети през 1989-1990 година и каква е била действителната им роля в разформироването на Щази.

Историкът да вземем за пример твърди, че завладяването на централата на Щази в Берлин е триумф не на жителите, а на към момента мощната загадка полиция и комунистическата партия ГЕСП, тъй като се позволява унищожаването на доста цифрови документи. Гражданските придвижвания нямат знанието за това по какъв начин действа системата на тайната полиция.

Случаят "Варниг ” си коства да бъде оценен и следен, най-малкото поради основната роля, която "Северен поток 2 " играе в цялата политика на модерна Европа. Но не щеш ли към този момент има единствено две групи хора, изразяващи обществено терзание от фигурата на Матиас Варниг - почитателите на футболния клуб FC Schalke 04, където някогашният сътрудник е член на надзорния съвет, и членовете на съдружие на жертвите на комунизма.

*Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР