Той [Чейл] смяташе, че убийството на фигурата на Британската империя

...
Той [Чейл] смяташе, че убийството на фигурата на Британската империя
Коментари Харесай

Какво беше клането в Амритсар - събитието, което накара един човек да се опита да убие кралицата?

" Той [Чейл] смяташе, че убийството на фигурата на Британската империя би било подобаващ акт за отмъщение, " сподели прокурорът Алисън Морган Кей Си.

Клането в Джалианвала Багх се състоя на 13 април 1919 година, когато войските на английската индийска войска откриха огън по хиляди хора, събрали се в град Амритсар в Индия, убивайки почти 379 души и раняването на 1200.

Това е разказано като едно от най-лошите зверства на колониалното ръководство - само че какво тъкмо се случи и за какво?

Мирното придвижване се трансформира в принуждение

През март 1919 година английското държавно управление одобри извънредно противоречив законодателен акт, който стана прочут като Закона на Роулат.

Наводнения в Индия: 14 починали и 100 липсващ след неочаквани превалявания, залял няколко града

Актът всъщност уголемява ограниченията от Първата международна война и дава на държавното управление пълномощието да хвърля в пандиза жители на Британска Индия, обвинени в „ терористични “ действия, до две години без правосъден развой. < /p>

Целта на законодателството беше „ британците да запазят контрола “, споделя Рав Сингх, създател на A Little History Of The Sikhs.

„ Централна тактика на Закона Роулат беше или да ограничи, или да в профил лица, участващи в антиколониални придвижвания, вместо да признае законни недоволства или каквато и да е политическа стратегия “, споделя той. всички те подадоха оставки в символ на митинг

В отговор на новите политики, народен хартал (спиране на работа) беше призован от антиколониалния националист Махатма Ганди на 6 април 1919 година

Но след няколко дни, това, което беше замислено като спокойно придвижване, се трансформира в принуждение, когато двама видни индийски водачи - доктор Сайфудин Кичлю и доктор Сатяпал - бяха задържани и прогонени в Амритсар за образуване на митинги против законодателството.

Отмъщение и от двете страни провокира вълнения, по време на които английските банки и хора бяха атакувани и английските жертви бяха изгубени. Широко публикуван яд и неодобрение започнаха да порастват в цяла Индия.

Избухването на принуждение беше станало толкоз интензивно, че полковник Реджиналд Едуард Хари Дайър, английски бригаден военачалник, който беше пълководец на бригада в Джаландхар (югоизточно от Амритсар), реалокира своя войски в Амритсар, с цел да възстановят реда там.

Пенджаб беше подложен под военно състояние, което означаваше, че стана нелегално повече от четирима души да се събират на едно място.

Въпреки това, Дайърс заповеди, които накараха 13 април 1919 година да се трансформира в единствената дата в историята на Британска Индия, която е невероятно да се пренебрегне.

13 април 1919 година

На 13 април 1919 година хиляди се събраха в Jallianwala Bagh, a социална градина в Амритсар, с цел да отпразнуват известния сикхски фестивал на Vaisakhi и да стачкуват против акта.

Дайър дойде с войските си, блокира единствения стеснен вход към градината и даде заповед да се открие огън по невъоръжена навалица, без предизвестие.

Безразборната пукотевица продължи към 10 минути, до момента в който 1650 патрона бяха изчерпани.

Официалният брой на смъртните случаи, доближат месеци по-късно, беше 379 - обаче, действителният брой убити се счита за доста по-голям.

Сър Майкъл О'Дуайър

Сър Майкъл Франсис О'Дуайър е бил колониален офицер в индийската държавна работа (ICS). Клането в Амритсар се случи по време на неговия мандат като лейтенант-губернатор на Пенджаб в Британска Индия

Няколко месеца след нападението беше разкрито в следствие, че сър Майкъл е одобрил дейностите на Дайър в Джалианвала Баг, като му е изпратил депеша един ден след клането, която гласеше: „ Вашите дейности са верни. Лейтенант-губернаторът утвърждава. “

Повече от 20 години след клането сър Майкъл беше погубен от Удхам Сингх – герой за самостоятелност на Индия – който стреля и мигновено умъртви някогашния губернатор на Пенджаб на среща в Какстън Хол, Уестминстър.

Сингх изясни на съдията по време на процеса: „ Направих го, тъй като изпитвах злост към него, той го заслужаваше. “

На 31 юли 1940 година Удхам Сингх е обесен в пандиза Пентонвил и Индия получава самостоятелност седем години по-късно.

Изображение: Статуя на Удхам Сингх е конфигурирана на основния вход на Джалианвала Баг през 2018 година Снимка: Бернар Ганьон

Има ли към момента яд?

Опитът на Чайл да убие починалата кралица като възмездие за клането в Амритсар повдига въпроса дали към момента има яд в засегнатите общности.

Кралица Елизабет II посети Jallianwala Bagh през 1997 година, с цел да отдаде респект на мъртвите, само че не беше поднесено опрощение.

Въпреки че Дайър беше заставен да се пенсионира след следствието, мнозина към момента считат, че обвиняването за случилото се върху един човек подкопава концепцията, че колониалната система е отговорна.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР