Той беше обвинен от приятелката си в домашно насилие. Случаят

...
Той беше обвинен от приятелката си в домашно насилие. Случаят
Коментари Харесай

Да ни поведе към Олимпиадата. Как България назначи за национален треньор обвинен за домашно насилие

Той беше упрекнат от приятелката си в домашно принуждение. Случаят стана прочут в целия свят. И до момента в който някои страни отхвърлят да работят с него, то България го предложения за треньор на народен тим.

Приятелката му го упрекна, че я е нападнал и пребил. Снимката с подутото ѝ посинено ляво око, счупения ѝ нос и драскотините по лицето ѝ провокираха отвращение по целия свят. Самият той отхвърли да ѝ е посягал и дефинира случая като „ сборичкване сред влюбени “.

На първа инстанция съдът приключи делото, само че прокуратурата апелира и се чака решение на втора инстанция. Случаят провокира остри реакции от политици и олимпийски първенци. Защо ли? Защото той е прочут състезател и треньор в народен тим, а тя - сполучлива състезателка.

Сигурно очаквате, че индивидът, провокирал сходен скандал, повече няма да си откри работа, най-малко в народен тим. Има обаче места, даже и в Европа, където това е допустимо.

На 14 февруари Българската федерация по джудо (БФД), че е назначила французина Ален Шмит за основен управител на националните ни тимове по джудо. Точно той е участникът в тази история, която раздруса цяла Франция.

„ Много съм благополучен и съм горделив, че ще представям една нова народност “, е да споделя Шмит след назначението си. „ Гледаме в една посока. “

Българската федерация по джудо знае за обвиняванията в домашно принуждение, само че споделя, че не вижда проблем в назначението на Шмит.

„ Абсолютно сме наясно със обстановката “ сподели президентът на федерацията Румен Стоилов . „ Човек, който не е наказан, е почтен “.

Правозащитни организации обаче виждат проблем в това предопределение.

„ Такова е държанието на обществото и страната ни, в лицето на институции и политици – насилниците у нас се толерират “, разяснява изпълнителната директорка на Българския фонд за дамите (БФЖ) Надежда Дерменджиева .
"Сбиване сред влюбени "
През ноември предходната година френската състезателка по джудо Марго Пино упрекна своя треньор и другар Ален Шмит в домашно принуждение. Случаят е от нощта на 27 против 28 ноември 2021 година и се е развил в дома на Пино в предградие на Париж.
Бях обиждана, удряна, главата ми беше ударена в земята няколко пъти. Накрая бях душена
„ Бях обиждана, удряна, главата ми беше ударена в земята няколко пъти. Накрая бях душена “, написа 27-годишната жена в пост в Туитър. „ Мислех, че загивам. “

По думите на Пино 38-годишният Шмит я е съборил на пода и е блъснал главата ѝ в земята няколко пъти, а по-късно е почнал да я души. Тя е съумяла да се измъкне и да потърси помощ при съседите си, които я скриват в жилището си и викат полиция.

Прегледът на парамедиците открива, че носът ѝ е строшен, цялото ѝ лице е подуто и покрито със синини. Същата нощ тя подава тъжба против Ален Шмит. Малко по-късно той е задържан.

Самият Шмит твърди, че е бил атакуван от Пино и се е отбранявал. Следите по лицето ѝ той изясни с това, че двамата са се блъснали в стена, нагревател и врата. Пред медиите той самият сподели пострадвания - появи се на конференция с насинено око.

Шмит разказа случилото се през нощта на 27 против 28 ноември като „ сборичкване сред влюбени “.

Френската прокуратура изиска едногодишна условна присъда за треньора. На първа инстанция обаче съдът одобри, че няма задоволително доказателства за виновността му и приключи делото. Прокуратурата апелира решението и мнението на парижкия апелативен съд към момента се чака.
Щастлив е да извърши контракта си и получи доста топло посрещане от българите
„ Той е доста спокоен [по отношение на делото]. Щастлив е да извърши контракта си и получи доста топло посрещане от българите “, разяснява адвокатката на Шмит Каролин Васерман, от френската телевизия Бе Еф Ем. „ Той е изцяло спокоен за призовката си пред Апелативния съд. “
"Тя е жертвата "
Случаят на Пино провокира бурни реакции във Франция и по света. Редица спортисти и политици я поддържаха.

Президентът на Френската федерация по джудо Стефан Номи сподели, че е шокиран от решението на съда да приключи делото против Шмит. Трикратният олимпийски първенец по джудо Теди Ринер изрази съпричастност към Пино и написа, че жертвите на домашно принуждение би трябвало да получават повече поддръжка, а причинителите - съответни санкции.

„ За мен е ясно, че тя е жертвата “, сподели министърката на спорта на Франция Роксана Марасинеану .

Отзвукът от случая беше толкоз сериозен и поради това, че Франция е една от страните в Европа с най-голям брой дами жертви на домашно принуждение. През 2020 година бяха признати законови ремонти в опит за решение на казуса, а година по-късно вътрешният министър на страната Жералд Дарманен разгласи нова тактика за битка с домашното принуждение, която планува жалбите да се преглеждат с приоритет, а във всяко полицейско ръководство да бъде назначен служител на реда, специализирал в следствието и битката с подобен вид закононарушения.
"Да ни поведе към Олимпиадата "
Заради тази история Шмит се оказа незает.

Случаят се разигра в деня преди Шмит да замине за Израел, където беше получил работа като треньор на женския тим по джудо на страната. След обвиняванията в домашно принуждение израелската федерация по джудо заяви, че е прекратила контракта си с него.

Безработицата му обаче не продължи за дълго, тъй като по-малко от три месеца по-късно Българската федерация по джудо го назначи за основен управител на националните тимове на България. В тази си роля той ще координира работата на всички обединения и ще работи в екип със старши треньорите и състезателите.

Президентът на федерацията сподели, че Шмит е „ експерт, който да ни поведе към Олимпиадата в Париж “.

Адвокатката на Шмит сподели, че той не е отишъл в Израел, тъй като е предпочел работата в България.

„ [Това е] доказателството, че макар този случай той умерено продължава работата си като треньор по джудо на високо равнище “, сподели тя. „ Той е апатичен към медийните прояви на Марго Пино. “
"Проверили сме нещата "
Българската федерация не вижда проблем с назначението. Пред Свободна Европа президентът ѝ Румен Стоилов сподели, че тя не би си разрешила да назначи „ осъждан човек “. Затова по думите му е направена инспекция.
Проверили сме нещата, ние работим също с адвокати и в никакъв случай няма да вземем наказан човек.
„ Ние не сме разговаряли веднъж с него. Преди да го назначим сме разговаряли два пъти, тук в България “, сподели Стоилов. „ Проверили сме нещата, ние работим също с адвокати и в никакъв случай няма да вземем наказан човек. “

Стоилов няколко пъти посочи, че федерацията, която се финансира и със средства от държавния бюджет и сега още веднъж кандидатства за финансиране, не толерира насилието.

„ Въобще няма милиграм толеранс. Федерацията по джудо по този начин ги възпитаваме нашите състезатели и състезателки, че насилието дали от мъж, или жена, не се толерира. “

Той удостовери, че знае за отхвърли на националната федерация на Израел да работи с Шмит и е осведомен с това, че във Франция казусът на домашно принуждение, за който беше упрекнат той, беше наказан от локалната федерация, спортисти и водещи политици.

„ Пак споделям – тествано е, няма присъда. Да, има случай, само че зависи от коя страна го гледа човек. Ръководството на федерацията го гледа като човек, който не е наказан е почтен “, сподели още Стоилов.

Румен Стоилов е някогашен играч по самбо, джудо и битка. По-късно развива туристически бизнес. Бил е народен представител от някогашната ръководеща партия ГЕРБ.
"Това не е съответно "
Назначението на Шмит не е в несъгласие с никой закон. Съдът на първа инстанция приключи делото, а решението на втората се чака.

В същото време обаче назначението на основен пост на човек, свързван с случай на домашно принуждение, дава сигнал в цялото общество, тъй като, най-малко на доктрина, спортът има и обществена функционалност. На такова мнение е Юлия Андонова от фондация П.У.Л.С., която подкрепя жертви на принуждение.
Тук има етичен въпрос и той е до какъв брой ние одобряваме домашното принуждение като нещо обикновено, тъй като това е процедура в цялата ни страна
„ Тук има етичен въпрос и той е до какъв брой ние одобряваме домашното принуждение като нещо обикновено, тъй като това е процедура в цялата ни страна “, сподели тя пред Свободна Европа. „ Този проблем е просто мотив да зададем други, доста по-сериозни въпроси. “

По думите ѝ българското общество към момента е склонно да има вяра, че казусът с насилието е преекспониран, а домашното принуждение е „ персонален въпрос “.

„ Удивително е, че човек, който упражнява принуждение, за него една страна споделя: „ Съжаляваме, ние подобен човек, с такава известност не можем да приемем “. Но в нашата страна, федерацията споделя: „ Човекът си има персонални проблеми, да не се бъркаме, да му дадем късмет да работи “. За мен това не е съответно “, сподели още Андонова.

Според Надежда Дерменджиева от Българския фонд за дамите в решението на федерацията по джудо няма изненада, тъй като „ такова е държанието на обществото и страната ни, в лицето на институции и политици – насилниците у нас се толерират “.

„ Едва когато всички дружно създадем среда, в която експанзията и насилието са жигосани и наказвани, хора като Ален Шмит няма да бъдат назначавани на управителни постове “, сподели тя пред Свободна Европа.

В България за последната година най-малко 15 дами бяха убити от мъже. Във всички случаи обвинени за убийството са техни сътрудници, съпрузи, синове. Последният случай, който притегли публичното внимание, беше на Евгения Владимирова, за чието ликвидиране. Държавата обаче не събира публична статистика за жертвите на домашно принуждение. Това вършат неправителствени организации въз основата на медийни изявления.

Според разнообразни изследвания е претърпяла физическо и/или полово принуждение. България е и една от шестте страни членки на Европейски Съюз, които не са утвърдили Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, по-известна като Истанбулската спогодба. Конституционният съд реши, че тя опонира на главния закон.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР