Той бе един от най-влиятелните хора в Албания. Получи присъда

...
Той бе един от най-влиятелните хора в Албания. Получи присъда
Коментари Харесай

Пратиха в затвора колега на Гешев в Албания

Той бе един от най-влиятелните хора в Албания. Получи присъда от две години затвор от съда в Тирана през май, само че напусна страната предишния месец малко преди присъдата му да бъде доказана на последна инстанция.

Съдът постанови, че той е дал погрешни данни за своите активи. Въз основа на присъдата за конфискация ще му бъде лишен апартамент от 60 кв. метра в Дуръс и четири имота с обща повърхност 22 000 кв. метра. 52-годишният Лала не можа да изясни от кое място е получил парите, с цел да купи недвижимия парцел и да финансира пътуванията си до Съединени американски щати и Германия.

Освен това му бе неразрешено да заема държавна служба през идващите пет години.

През 2018 година Съединени американски щати му не разрешиха да влиза в страната поради съмнение в присъединяване в корупционни схеми. Забрана да влизат в Съединени американски щати получиха също и брачната половинка и двете му деца.

Лала е най-високопоставеният държавен чиновник, наказан от Специалния съд за корупция и проведена престъпност. Институцията бе основана през 2019 година като част от огромните старания на Албания да прочисти измъчената от корупция правосъдна система.

Чрез подкрепяна от Европейски Съюз промяна в правораздаването всички членове на албанската правосъдна система ще преминат през развой на инспекция. Около 800 съдии и прокурори би трябвало да заявяват имуществото си и да бъдат оценени съгласно техния професионализъм и известност.

Към днешна дата, към пет години след началото на инспекцията, единствено половината са били тествани, а половината от тях са или уволнени, или напуснали. Реформата също по този начин докара до освобождението на множеството от местата във Висшия и Конституционния съд, което докара и двете институции до застой за съвсем две години.

В резултат са забавени десетки хиляди каузи.

Лала твърди, че обвиняванията против него са политически стимулирани. Според известия в някои медии той е потърсил политическо леговище в Италия.

Борбата с корупцията е основно изискване за кандидатурата на Албания за участие в Европейски Съюз. Тя е в група с районен съд Македония, която не може да стартира договаряния за участие, тъй като България наложи несъгласие на Скопие поради езика на омразата към жителите с българско съзнание. По отношение на Албания София няма възражения да започва договаряния.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР