Товарният кораб, претърсен в Черно море от руските Военноморски сили

...
Товарният кораб, претърсен в Черно море от руските Военноморски сили
Коментари Харесай

Корабът, претърсен в Черно море от руските Военноморски сили, е край бреговете на България

Товарният транспортен съд, претърсен в Черно море от съветските Военноморски сили след предупредителна пукотевица, е  край крайбрежията на България. Това демонстрират данните на няколко профилирани уеб страницата за следене на морския трафик, заяви БНР.
В момента той е близо до нос Калиакра.

Това е първият случай, в който Русия стреля по търговски транспортен съд отвън акваторията на Украйна, откогато се отдръпна от зърнената договорка за обезпечаване на безвреден експорт на украинско зърно.  


В свое опрощение Москва показва, че корабът " Сукру Окан ", плаващ под флага на Палау, не е дал отговор на настояването да спре за ревизия и по тази причина са били дадени предупредителни изстрели.

 

" На 13 август към 06:40 ч. московско време патрулният транспортен съд на Черноморския флот " Василий Биков ", който прави надзор на корабоплаването, открива плаващия под флага на Палу сухотоварен транспортен съд " Сукра Окан ", който се насочва към украинското пристанище Измаил в югозападната част на Черно море. Капитанът на сухотоварния транспортен съд не дал отговор на настояването за прекъсване на плавателния съд за инспекция за транспорт на неразрешени артикули. Руският боен транспортен съд е създал предупредителни изстрели от автоматизирано стрелково оръжие, с цел да спре наложително плавателния съд ", се споделя в изказване на министерството, представено от ТАСС.

Според Русия корабът плава към украинското пристанище Измаил, само че данните на компанията притежател и на уеб сайтове за морско следене демонстрират, че той е край крайбрежията на България и плава към румънското пристанище Сулина.

Министерството на защитата на Русия заяви, че руските военни са се качили на кораба благодарение на хеликоптер Ка-29.

" След като инспекционната група завърши работата си на борда, " Сукру Окан " продължи пътя си към пристанище Измаил ", съобщи министерството на защитата.

Служител на турското министерство на защитата сподели, че е чул за случай с транспортен съд, пътуващ за Румъния, и че Анкара ревизира случая.

Говорител на украинското министерство на защитата съобщи, че формалните управляващи към момента не разполагат с детайлности за случая, само че че това е " явно следващият неприятелски акт " от страна на Русия.

Украйна реагира остро на съветския обстрел по интернационалния цивилен транспортен съд за сухи товари " Сукра Окан ", който се движеше към пристанището в Измаил.

Това бе доказано от Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на украинската президентска администрация, посредством обява в своя в Twitter.

Подоляк дефинира целенасочения обстрел и налагането на насилствена инспекция от страна на Русия на кораба " Сукра Окан " като жестоко нарушаване на интернационалното морско право и ясна проява на пиратство. Той също по този начин добави, че това събитие съставлява закононарушение против цивилен кораби от трети страни, осъществено на територията на други страни.

" Този случай, ориентиран към въвеждане на 'частно право', изисква незабавно правно конкретизиране, идентифициране на всички виновници и признание от интернационалната общественост ", акцентира Подоляк. Той добави, че Украйна ще извлече всички нужни изводи и ще избере най-подходящия отговор, цитира news.bg.

Ройтерс не съумя да се свърже за коментар с плавателния съд или с неговите притежатели.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР