Това заяви в интюрво за ФрогНюз бившият зам.-министър на външните

...
Това заяви в интюрво за ФрогНюз бившият зам.-министър на външните
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев пред Фрог: Национализмът в Европа е във възход. У нас става дума за путинофилия

Това съобщи в интюрво за ФрогНюз някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Ето и цялото изявление:

Господин Керемедчиев, националистическата партия на Марин льо Пен бележи напредък, за разлика от групировката на Еманюел Макрон при парламентарните избори във Франция. Смятате ли, че има напредък на национализма в Европа и какво значи това за България на фона на заплахата от предварителни избори?

Национализмът в цяла Европа е във напредък. В продължение на години Марин льо Пен постепенно, решително и безшумно набира от ден на ден симпатизанти. Вече два пъти бе главен кандидат на президентските избори. В предходните избори се показа извънредно добре.

Да, само че загуби президентските избори. А и множеството хора като че ли чакаха, че тъкмо заради тази причина Макрон ще запише победа и на парламентарните избори.

Льо Пен ги загуби, тъй като при отиването на втори тур на президентските избори всички нейни съперници застават против нея. Но резултатът й се покачва непрекъснато. За пръв път от доста години ще може да сформира лична парламентарна група във френския парламент.

Национализмът във Франция постепенно, безшумно пълци. И това се дължи напълно на обстоятелството, че обществената политика на държавното управление изморява от една страна хората, а от друга - настройва бизнеса против елементарния работещ. Социалните напрежения във Франция са мощни и бързо ескалират и опцията за продобиване на симпатизанти с политиката, която проповядва Льо Пен, стават от ден на ден.

На интернационалната сцена също така Франция претърпя редица удари, които накърниха реномето и самочувствието й на свръхсила - обединението на англоговорящите страни сред Англия, Съединени американски щати, Канада и Австралия се трансформира в тежък удар за упоритостите на Париж в Близкия Изток, договорът за доставка на подводници от Австралия удари френското произвеждане, Швейцария също прекъсна контракт за покупка на френски бойни самолети, да не приказваме за ударите в Африка и то в територии, които са някогашни френски колонии. Всички тези тежки удари по реномето на Франция водят до избуяване на национализма. Макрон даже бе заставен да влезе в полето на говорене на Марин льо Пен, с цел да резервира част от електората си.

Споменахте обаче, че има напредък на националистическия избор в цяла Европа. Какво значи това?

Виждаме Унгария, Полша, страните в Източна Европа - те демонстрират сериозен уклон към тежкия шовинизъм. Да не приказваме за Германия - в източната част на страната “Алтернатива за Германия” продължава да има доста съществено наличие. Всичко това демонстрира, че сегашният модел на отворени порти, на това, което поддържаше Ангела Меркел, към този момент не е използвано. Всичко, което изповядваше Европа - да бъде мек стопански колос на глинени крайници и да заплаща на всички свои сътрудници и съперници, с цел да има непоклатимост в района, към този момент върви към преустановяване. Всичко това напълно подклажда национализма във от ден на ден европейски страни.

Да помислим още малко по-тясно и да влезем на родна територия. Всички политолози вещаят растеж в поддръжката към партия “Възраждане” при възможни избори, които сега наподобяват много вероятни. Мислите ли, че този шовинизъм в Европа важи и за България. Какви са възможностите за партия “Възраждане”?

Не считам, че ще има удвояване на резултатите на партия “Възраждане” или кой знае какъв брой огромен растеж на поддръжката. В последна сметка този избор би се разпръснал сред други обединения, които започнаха да приказват със същата изразителност, с цел да съберат повече гласоподаватели. Тази изразителност се споделя и от “Български възход” на Стефан Янев, и от Българска социалистическа партия, които се пробват да не губят електорат.

У нас националистическия избор е по-скоро путинофилски. Вижда се, че той набира известност в България и от ден на ден все повече български политици стартират да играят в това поле, в това число и президентът, който също внезапно стартира да влиза в тази тема със същия изказ.

Но националистически обединения като Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ обаче към момента са политически субекти и по всяка възможност ще вземат участие на избори. Няма ли гласове от техния електорат да се налеят във “Възраждане” и “Български възход”, които все още наподобяват с по-големи шансове за влизане в Народното събрание?

О, да. Определено електорат, който се води националистически, само че по-скоро е русофилски, в сравнение с националистически, ще прелее там. Виждате, че досега и Вътрешна македонска революционна организация, и НФСБ са в % на статистическата неточност и им се дава сред 1-2 % поддръжка. Ще има огромна борба тъкмо за този електорат и тя ще бъде сред Българска социалистическа партия, “Възраждане” и новата групировка на Стефан Янев.

Сгреши ли Европа в политиката и метода си?

Може би. Подцени извънредно мощната пропагандна машина, която бе създадена напълно в полза на Русия. Тя задейства всички свои съставни елементи, с цел да може да дестабилизира политическата обстановка както в България, по този начин и прочее в Република Северна Македония. Крайният шовинизъм в двете страни е напълно в партии, които се отъждествяват с проруски визии. Това е очевидно - дестабилизацията на Балканите е напълно в полза на Русия, която очевидно ускорява въздействието и наличието си през Сърбия, в това число и в България.

Тоест - национализмът у нас е по-скоро путинофилия?

Да, тъкмо по този начин. У нас е по-скоро това, в сравнение с същински шовинизъм. Не считам, че която и да е от партиите сега съставляват действителния български шовинизъм.

изявление на Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР