Това заяви в ефира на bTV проф. Даниел Вълчев, декан

...
Това заяви в ефира на bTV проф. Даниел Вълчев, декан
Коментари Харесай

Проф. Даниел Вълчев: На тези избори ще се получат демаркационни л...

Това съобщи в ефира на bTV проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

 

По думите му предисторията на машинното гласоподаване е много значима. 

 

" За машинно гласоподаване се заприказва още преди 10-ина години. Има най-различни видове проблеми. Двата основни казуса са - така наречен " софтуерен избор " - т.е. аз не желая да гласоподавам за вас, само че някой ме принуждава да гласоподавам за съответния човек. Преди 10-ина години една огромна част от представителите, които в този момент са почитатели на машинното гласоподаване, бяха почитатели на електронното гласоподаване. Това е нещо, което е много-много рисково. По-важно е друго - тогава в действителност за машинното гласоподаване се говореше с половин уста. Има едно решение на Немския Конституционен съд, което звучи по този начин - както и да провеждани изборите, с цел да бъдат те почтени, би трябвало приблизително грамотни хора да могат да проследят процеса от първата стъпка до последната. Това не беше разбрано. В първия вид машинното гласоподаване беше опорочено ", счита преподавателят.

 

Той сподели още, че при първия вид на Изборния кодекс вие ще си видите разписката, само че по-късно машината ще каже по какъв начин сте дали своят вот.

 

" Когато аз отида в съда и кажа, че желая да ревизира в еди коя си секция какво се е случило, съдът отхвърля. Казвам, че в България, за жалост, при всички дефекти на хартиеното гласоподаване, към тях се прибави и едно съмнение към новия метод на гласоподаване. Модерно е да се споделя, че това са просто едни принтери. Машините не са принтери. Машината генерира изборния лист и най-после по машината разбираме какъв брой души са дали своят вот ", разяснява още експертът.

 

Проф. Вълчев изрази мнение, че в случай че желаеме да сме национално виновни хора, би трябвало да кажем, че няма метод на гласоподаване, който изцяло да изключва човешкия фактор.

 

" Аз считам, че това, което се случи с машинното гласоподаване, няма да повлияе на изборите. Според мен би трябвало да се знае, че българският избирателен развой в последна сметка генерира това, което хората са споделили ", уточни ученият.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР