Това заяви пред NovaNews бившият посланик на България в САЩ

...
Това заяви пред NovaNews бившият посланик на България в САЩ
Коментари Харесай

Елена Поптодорова: Идеята членството ни в ЕС и НАТО да е част от Конституцията е добра

Това съобщи пред NovaNews някогашният дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова.

Всъщност концепцията участието на страната ни в НАТО и Европейски Съюз да бъде вписано в Конституцията след промяната на главния закон беше препоръчана през вчерашния ден от Поптодорова, Соломон Паси, Росен Плевнелиев (президент на България в интервала 2012 - 2017) и общественици. 

 

Те предложиха в отворено писмо до водачите на партиите в Народно събрание знамената на Европейския съюз (ЕС) и НАТО да станат детайли от националната символика на България. Искането е знамената на двете интернационалните организации да се демонстрират по публични мотиви.

 

“Тук става въпрос за внушения. Всички желаеме мир, въпросът е по какъв начин той ще бъде най-добре предпазен. В днешните условия той ще бъде най-добре предпазен в групова защита в съюзничество с армиите на НАТО и с Европейски Съюз. В другите конституции на страни от двете организации няма сходни текстове ”, призна Поптодорова.

 

Освен това връзките с страни, оповестили страната ни за неприятелска - да вземем за пример Русия, да се контролират законово. 

 

Предлага се още да бъде неразрешено провеждането на референдуми за напускането на евроатлантическите структури. 

 

Този въпрос и в този момент е организиран в Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление. Той не разрешава провеждането на референдуми по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, след тяхната ратификация. Това е и повода да не е допустимо провеждането на референдум против приемането на България в Еврозоната, защото това е залегнало в контракта ни за участие в Европейски Съюз. 

 

“Говорим за тема и решения, които се взимат въз основата на класифицирана информация. Няма по какъв начин 400 000 души (какъвто е минимумът подписи, с цел да се организира национално допитване) да са в течение на тази поверителна информация, която е освен национална, тя е и интернационална. Това е цялата глупост по референдуми по въпроси, свързани с интернационалните контракти и с световни геостратегически въпроси ”, сподели дипломатът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР