Това заяви пред Македонската информационна агенция (МИА) вицепремиерът по европейските

...
Това заяви пред Македонската информационна агенция (МИА) вицепремиерът по европейските
Коментари Харесай

Маричич: Конституционните промени в Скопие няма да са никак лесен процес

Това съобщи пред Македонската осведомителна организация (МИА) вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич.

 

Днес в Брюксел публично стартира инспекцията за сходство на македонското законодателство с това на Европейския съюз. 

 

По думите на Маричич скринингът на процедура е " фаза на диагностика " къде се намира Скопие и какво прави. Според него в този момент е належащо РСМ да се концентрира върху построяването на консенсус за продължение на европейската интеграция, конституционните промени и по какъв начин опозицията да бъде включена в процеса на договарянията. Маричич чака скринингът да завърши през ноември 2023 година

 

" Решено е, че няма повече условия или спомагателни нови условия от която и да е страна членка, в това число и от България, само че са ясно избрани изискванията, при които водим договарянията и при какви условия ще продължим след скрининга ", уточни Маричич. 

По думите му в компромиса със Софея са налице задоволително гаранции както за идентичностат, по този начин и за езика и няма опция да се случи " каквато и да е асимилация и българизация ". 

От скрининга по думите на Маричич зависи по какъв начин ще наподобява описът със задания пред Скопие. 

На въпрос на МИА по кое време чака да стартира процедурата по конституционните промени, нужни за отварянето на клъстерите, като се има поради самодейността за референдум на ВМРО-ДПМНЕ за отменяне на контракта с България, който от своя страна бе отритнат от ръководителя на Народното събрание Талат Джафери, Маричич споделя, че това няма да е по никакъв начин елементарен развой.

" Референдум по този по този начин дефиниран въпрос сега не е необходим, още повече, че коства осем милиона евро да се провежда. Намираме се в условия на рецесия, чака ни зима, в която се борим за постоянно доставяне с газ и по-нормални цени ", сподели още Маричич.

" Истинският въпрос е дали желаеме да бъдем членове на Европейския съюз, а не дали сме за повреждане на Споразумението с България, а това съглашение е в действие към този момент пет години, опозицията имаше опция да гласоподават срещу него, Народното събрание има опция във всеки един миг да го анулира, в случай че има болшинство и считам, че това е по-скоро политическа маневра и политическа игра, в сравнение с откровено предпочитание за референдум, което единствено може да ни върне обратно ", счита Маричим.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР