Това заяви пред журналисти президенът Румен Радев, който заедно с

...
Това заяви пред журналисти президенът Румен Радев, който заедно с
Коментари Харесай

Президентът Радев С Много Тежки Думи След Катастрофата С Хеликоптер: Многократно През Годините Аз Алармирах, Че Ще Стигнем До Това Положение Да Загиват Летци!

Това съобщи пред публицисти президенът Румен Радев, който дружно с министъра на защитата Красимир Каракачанов посети Военномедицинска академия, където е настанен бордният механик на авариралия нощес боен вертолет Ми-17 - офицерски претендент Алексей Каменов.

На въпрос за какво се е стигнало до случая, президентът отговори: " Имам дълготраен опит в тази материя и преди заключенията на проверяващите, не бих спекулирал по тази тематика ".

" Това е една огромна покруса и аз приканвам да няма политически спекулации по нея, тъй като не е морално. Но дано не забравяме, че от на следващия ден останалите ще не престават да летят и ще не престават да бъдат в кабините на земята в морето и ние сме длъжни да продължаваме да настояваме за решаването на проблемите. Многократно през годините аз сигнализирах, че ще стигнем до това състояние да умират летци. За по-малко от една година за повторно умират летци. Три съвета - Консултативен съвет направихме особено за Българската войска, нещо да се промени? ", добави Румен Радев.

По думите му, министър Каракачанов е подложен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това не може да направи.

" Решаването на тези проблеми желае държавническо отговорно мислене и съответни дейности. Както виждате болшинството приключи ютализационните процеси в Българската войска, върна ги в изходна точка, плануваните за тези планове стотици милиони къде изтекоха? Вместо да отиват за ремонт на техника въоръжение, за подготовка, те отново отидоха за саниране. Отдалечаваме се от опциите, които би трябвало да имаме. Рискът от тези политически решения ги носят военните. За това споделям, че лобизмът убива. Крайно време е да се потърси отговорност от тези политици, които преследвайки користни политически ползи със своите решения излагат на риск живота и здравето на нашите военнослужещи ", сподели още президентът.

Румен Радев акцентира, че за жалост това не се случва за първи път. Той добави, че психическата конюнктура в армията е доста тежка, само че това са хора, които са се посветили на тази специалност и са осъзнали, че би трябвало да извършват отговорностите си най-отговорно.

" Аз имам вяра, че те ще намерят сили и още веднъж ще работят за своя народ, дано политиците се поучат от тях ", сподели Радев. Той сподели още, че е познавал починалите водачи.

По думите му, новите планове ще бъдат забавени с към две години и ще има нови цени на придобиване и ще се види от офертите, които ще получим, което значи повече средства, вложени в остаряла техника. Държавният глава поддържа настояването на Каракачанов ремонтите да бъдат без публични поръчки, защото по този начин те ще бъдат осъществени по-бързо.

Военният министър пък съобщи, че най-вероятно става въпрос за някаква щета в опашния винт на вертолета.

" Това е първичното усещане. Станала е някаква повреда. Нальотът на падналия Ми-17 през вчерашния ден е бил над 3 часа ", изясни Карачаканов.

" Според мен, окончателното мнение ще го даде съответната комисия, само че мъчно можем да приказваме за пилотска неточност. Не става въпрос за специфични умения, двамата водачи са опитни. Хеликоптерът не е изпълнявал някакви комплицирани ръководства, с цел да допуснем неопитност, нетренираност на водача или неточност от негова страна ", означи министърът.

По думите му машината е била в редовност, а през 2016 година е предходна на ремонт през " Терем ".

Каракачанов е разговарял с Алексей Каменов. Състоянието му е устойчиво, има контузия на крайници, сподели още Каракачанов.

" Армията доста от дълго време е пленник на политиката. Заложник на празни приказки и на безхаберие 28 години ", разяснява военният министър.

Алексей Каменов е със строшаване на ребра от дясната гръдна половина и травма на белия дроб, изясни началникът на Военномедицинска академия полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

" Изказвам благодарности на сътрудниците в Пловдив, които са работили доста съответно и бързо. Когато дойде нашият екип, потърпевшият към този момент беше оценен - тежестта на контузията и опцията за превозване. С нашия екип дойде към 2.30 часа в София. До към 3.30 часа е обработен и качен в реанимация с изработен третичен обзор при нас и скенер ", добави той.

Премиерът Бойко Борисов, който на е работно посещаване в Турция, изрече своите съболезнования към околните на починалите през вчерашния ден водачи в Пловдив.

На прескоференция в Измир той сподели, че би трябвало да се види какво ще покаже следствието за техническата нередовност в хеликоптера и изрази паника, че това е втора злополука с хеликоптер след сходен случай до Варна преди една година.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР