Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. д-р

...
Това заяви пред БНТ преподавателят по конституционно право проф. д-р
Коментари Харесай

Проф. Екатерина Михайлова: Конституцията не се променя за конкретен човек. Къде е проектът на президента Р...

Това съобщи пред Българска национална телевизия преподавателят по конституционно право проф. доктор Екатерина Михайлова.

 

По думите й казусът със правосъдната власт не е нов. Специалистът посочи, че има пет промени на Конституцията, четири от тях са свързани със правосъдната власт. На прага сме на пето изменение.

 

" Проблемът със съдебната власт е да се получи по-добро правораздаване. Тези промени надали ще стигат до жителите като изясненост. Промяната е структурна - по какъв начин се структурира Висш съдебен съвет, концепцията е да има два обособени органа. Позитивното от този план е, че се търси самоуправление. Съдии да взимат решенията за санкционирането или израстването на настоящи съдии ", означи проф. Михайлова.

 

Тя добави, че по време на разискването на измененията в Конституцията във Висш съдебен съвет се е повдигнал въпросът дали за някои от измененията не е належащо да има Велико национално заседание. " Дали да бъдат отделени двата съвета и да няма общо сред тях. Това е една от тематиките. По-лесно е да има един пленум, кокто да взема решение общи за правосъдната власт въпроси - бюджет, израстване в кадровата власт ", счита специалистът.

 

Проф. Михайлова показа, че е очаквала президента Радев да излезе със собствен вид за промени в Конституцията.

 

" Може би опасенията му са, че няма да намерят поддръжка. Когато се прави смяна в Конституцията не се търси единствено поддръжка на депутатите. Това е публичен контракт и би трябвало да бъде подсилен от болшинството от българските жители. Относно импортираните оферти - очакваше се да има промени в правосъдната система, само че други оферти ме изненадаха ", сподели още тя.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР