Това заяви пред БНТ омбудсманът Мая Манолова. Тя бе категорична,

...
Това заяви пред БНТ омбудсманът Мая Манолова. Тя бе категорична,
Коментари Харесай

Манолова ще сезира КС за мораториума върху лекарствата

Това съобщи пред Българска национална телевизия омбудсманът Мая Манолова.

Тя бе безапелационна, че ще сезира Конституционния съд, в случай че текстовете в проектозакона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 година, с които се вкарва мораториум върху сключването на контракти от лечебните заведения по нови клинични пътеки, както и върху заплащането от НЗОК на нови лекарствени артикули, с ново интернационално, непатентно название, без да е планувана опция за изключения, не отпаднат.

Според нея, възбраните лимитират конституционното право на българските жители на налична здравна помощ и качествено опазване на здравето.

В петък, 24 ноември 2017 година, омбудсманът изпрати трета поредна рекомендация до ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и депутатите против мораториума.

„ Мораториумът узаконява статуквото, на процедура блокира смяната и се допуска, че тези, които го постановат харесват обстановката и във връзка с медикаментите, и във връзка с положението на болничната помощ “, сподели Мая Манолова.

И добави, че е безусловно необяснимо „ по какъв начин с едно задраскване, с една запетая, направена с писалка, могат да бъдат лишени от вяра за живот десетки хиляди български жители “.

„ Защо това се случва с мораториума с новите медикаменти, изключително в случаите, в които те са единственото лекарство, по какъв начин отписваш вярата за живот дори единствено на един човек “, попита Мая Манолова.

Тя бе безапелационна, че става въпрос за 25 млн. лева, които ще бъдат спестени на фона на 1 милиарда лева, които заплаща Здравната каса за медикаменти.

„ За мен като омбудсман, като човек, като жител, човешкият живот няма цена. Как решаваш с тези 2% да лишиш хора от вярата да бъдат излекувани? Аз не разбирам по какъв начин може да се пристъпи към сходна мярка “, добави публичният бранител.

Омбудсманът акцентира, че фармацевтичният бизнес е доста „ сладостен “ и осъществя големи облаги, само че злоупотребата със средства може да бъде решена по различен цивилизован и либерален метод.

„ Припомням, че единствено преди 2 година беше основана профилирана администрация, която да преценя съотношението „ цена-полза “ от новите лекарствени артикули, която да прави оценка новите технологии “, уточни Манолова и попита каква активност ще прави този държавен орган, откакто остава без функционалности, защото няма нови медикаменти.

„ Още по-драматично стои въпросът с лишаването на лечебните заведения от нови действия. Това е нечовечен удар против общинските лечебни заведения. В момента и част от тях в действителност са на ръба. Дълговете на 38 лечебни заведения са в размер на 29 млн. лева Надлимитните действия на всички лечебни заведения са към 50 млн. лева в края на годината “, акцентира омбудсманът.

Тя беше безапелационна, че в случай че не се помогне на общинските лечебни заведения с 29 млн. лева те ще банкрутират, като тези във Враца и Ловеч. Отнема им се шанса да се преструктурират и да развиват нови действия, които да ги създадат по-печеливши през идната година.

Пациентските организации в България също се оповестиха срещу мораториума, като смятат, че това е политическо безумство.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР