Това заяви пред Българската национална телевизия посланичката на Русия у

...
Това заяви пред Българската национална телевизия посланичката на Русия у
Коментари Харесай

Митрофанова: Не искаме война. Всяка заредена пушка може или сама да гръмне, или някой идиот да натисне копчето

Това съобщи пред Българската национална телевизия посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Повод за коментара й е растящото напрежение сред Запада и Русия и опасенията, че Москва може да нахлуе в Украйна. Кремъл отхвърля, само че към този момент дни наред циркулират вести за военни учения и напредване на войски и Европа, и покрай Украйна. Русия отхвърля да готви инвазия. Междувременно дипломатическите опити за излизане от спора удрят на камък.

Митрофанова изрази вяра, че договарянията да доведат до спокойно споразумяване на въпросите.

“Русия организира учения на границите си, освен това не навръх границите - някъде на 100 и петдесет километра от границата. Това е Западния боен окръг, тези учения са провеждани и преди една година, и преди две години, в тези учения няма безусловно нищо ново. Просто те се организират по това време тъй като ние се тормозим. Притесняваме се от експанзия от страна на Украйна и от страна на НАТО, защото, още веднъж ще повторя, заредената пушка във всеки един миг може да гръмне. Тоест това в някаква степен, бих споделила, е едно превантивно предизвестие за това, че нападателните дейности ще получат съответния отпор”, уточни още съветската посланичка.

Тя отхвърли в изявлението на Путин за това, че Русия е нуклеарна страна, да има опасност. По думите й това е припомняне, а Кремъл е заставен да се отбрани в миг, в който поръчките на Украйна са за връщането на Крим, даже с военни старания, а НАТО заема страната на Киев.

Митрофанова уточни още, че Украйна отхвърля да извършва Минските съглашения, а Русия вижда това като единствен път за нормализиране на обстановката в района.

“Това е единствения път! Това го споделя и Макрон, и Германия, и Франция удостоверяват, че Минските съглашения са единствения вероятен път. И все пак дружно с Украйна и от страната на Съединените Щати чуваме, че да, споразуменията би трябвало да бъдат изпълнявани, само че не по тези точки, които са избрани там в тяхната поредност, а някак другояче, за в този момент не сме разбрали как”, уточни още съветската посланичка.

Митрофанова уточни, че Русия не е нарушавала договорите за доставките на природен газ през годините, макар че връзките са били сложни на интервали. Според Митрофанова обаче сега Европа размахва глобите против Русия по невиждан метод.

“Единствено през 2009 година, когато Украйна спря доставките на газ за България, макар че тръбата беше цялостна, за един къс интервал, тъй като не беше съгласна с някакви цени. Иначе Русия постоянно е била един сигурен снабдител на сила. Но мога да кажа, че в съветското общество не съществува единогласие по доста въпроси за обстановката през днешния ден и чуваме някои политици изцяло изрично да декларират, че не разбираме за какво ние, откакто сме в подобен спор с Украйна, в толкоз напрегната обстановка, към момента им доставяме газ, търгуваме с тях, доставяме им някаква продукция и по този начин нататък - това би трябвало да бъде спряно. Смятам, да не дава Господ, че до това няма да се стигне, тъй като доставянето на газ в такива размери в Европа, това с изключение на друго е и обществена отговорност. Прекрасно го разбираме това”, уточни още Митрофанова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР