Това заяви на брифинг пред медиите бившият шеф на Кинтекс

...
Това заяви на брифинг пред медиите бившият шеф на Кинтекс
Коментари Харесай

Бившият шеф на “Кинтекс”: 4200 тона оръжие с подписа на Нинова са изнесени на 70 км от границата на Украйна

Това съобщи на брифинг пред медиите някогашният началник на " Кинтекс " Александър Михайлов.

Той беше освободен от Корнелия Нинова, до момента в който тя заемаше поста министър на стопанската система. Двамата са в неприсъствен спор от месеци. Според Нинова Михайлов е бил в спор на ползи, открити са и редица нарушавания. Самият той отхвърля изказванията й.

Вчера породи нова искра, след острите думи на Корнелия Нинова по адрес на служебното държавно управление на Румен Радев, което съгласно нея е ориентирано против Българска социалистическа партия. По-конкретно Нинова визираше своя правоприемник в Министерството на стопанската система - Никола Стоянов, който бе уволнен от нея като шеф на ВМЗ - Сопот. Тогава Нинова уточни, че е било допустимо президентът да прояви “по-голямо въображение” като назначи Михайлов от “Кинтекс”, против който има най-малко две каузи.

В отговор Александър Михайлов твърди за злоупотреби с властови запас от страна на Корнелия Нинова, за експорт на българско оръжия за Украйна и за ролята на Нинова като показва, че може да даде документи в поддръжка на думите си.

След тази искра последва и конференцията в Българска телеграфна агенция през днешния ден.

" Почти всяка страна изнася оръжия за Украйна през Полша. Всеки един аероплан, транспортиращ оръжие от страната Х, преди да кацне в Полша, би трябвало да означи над коя страна лети. Получената информация от Министерство на външните работи надмина най-смелите ми упования. Съгласно ЗДОИ подадох искане до Министерство на външните работи какъв брой самолета с българско оръжие са летели до летище Жешов - на 70 км от границата с Украйна, на територията на Полша. За 14 месеца преди войната нито един аероплан с оръжие не е летял по маршрута. Но за първите 4 месеца от началото на войната 60 самолета са транспортирали българско оръжие до това летище в Полша. През ден по 70 тона българско оръжие е отивало за Украйна. За този интервал 4200 тона българско оръжие са оставени в пограничното на Украйна полско летище – това са 212 ТИР-а, подредени в колона компактно един след различен, в границите на 4 км, нагледно казано. И Нинова да твърди, че не знае къде отива оръжието ни, е несъстоятелно изказване и е обидно към българските жители ", съобщи Александър Михайлов.

" При предаването на властта от Нинова към новия длъжностен министър, тя направи шокиращо разобличаване – месец-два не е свиквала Комисията по експортен надзор, където са блокирани над 200 опита за експорт на оръжия за над 1 милиард евро. Скандално беше, че тя призна, че е направила това целеустремено – с цел да види какво ще направи президентът и служебното държавно управление. Тя блокира работата на един доста сериозен стопански бранш, в който са заети десетки хиляди хора. Може да си визиите какви пропуснати изгоди са забавените покупко-продажби за българската стопанска система ", твърди още някогашният началник на " Кинтекс ".

Месец и половина Нинова не разглеждала документи за експорт на българско оръжие, откакто станало ясно, че няма да има постоянно държавно управление, уточни още Михайлов. По думите му това е било изцяло целеустремено - с цел да се устрои капан на президента и служебното държавно управление.

“Ако служебният министър на стопанската система не позволи износа на това оръжие, ще провокира митинг на компаниите в сектора и правосъдни искове за заплащане на пропуснати изгоди. Ако ги позволи, Нинова ще излезе и ще каже: „ Ето, служебният кабинет на Радев изнесе българско оръжие за Украйна през Полша “, сподели още Михайлов.

Той обаче е безапелационен - този възел би трябвало да се развърже.

“Ако още 3 месеца продължава това партийно надхитряне, ще се унищожи промишлеността, твърди той. " А тя не може да е пленник на ползите и персоналното мнение на някогашния министър на стопанската система ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР