Това входа към ж.к Филиповци ли е, простете?И Спаси Дубай

...
Това входа към ж.к Филиповци ли е, простете?И Спаси Дубай
Коментари Харесай

И Спаси Дубай ще ни завиди: Златни арки и червено килимче пред Св. Александър Невски изумиха софиянци

" Това входа към ж.к Филиповци ли е, простете? "

" И Спаси Дубай ще ни завиди за тази коледна декорация! "

" Що не е в цветовете на дъгата? "  

" Защо е там? Каква му е задачата? Много въпроси имам с изключение на първият това нали е колаж "

Това са дребна част от хилядите мнения за появилите се златни арки пред храма " Св. Александър Невски " в София.

Дизайнът на коледната декорация в региона на патриаршеския храм „ Св. Александър Невски “ в София взриви обществените мрежи. На улица „ Оборище “ в сектора пред основния вход на храма бе построена краткотрайна апаратура от три златисти арки. На първата арка е изписано „ Светлината в нас “, а в вероятност в границите на арките се побира целият контур на храм-паметника. Под арките има и алена пътека. 

И арките, и килимът провокираха остри мнения в обществените мрежи. Много от коментиращите смятат, че инсталацията е безвкусна и загрозява пространството. Още повече мнения провокира пътеката. Някои от коментиращите се чудят какво символизира то. „ За украса – стъпки от тиня (пътят към храма) “, написа Виолета Воева. Концепцията не се приема и от някои архитекти, които разясняват, че в действителност арката не акцентира храма, а влиза в спор с него и се бие с него. " Внушението е, че църквата е на всички места под небето ", разяснява проектант. 

Според формалната информация украсата е част от акцията по отбелязване на Коледа и Нова година в столицата, която се провежда по самодейност на Столична община. „ През целия празничен месец площадът ще е видоизменен с краткотраен дизайн от градски деятели и актьори. Целта е да бъдат тествани разновидности за дълготрайното обживяване на тази знакова за столицата зона. В духа на посланието на самодейността “Светлината в теб ” се плануват празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея “Елхи на гения ”, коледен базар за храни, питиета и креативен артикули “, оповестиха от общината в деня на запалване на коледното дърво на София.

Дизайнът и реализацията на пространството към храм-паметника е дело на фондация „ Колективът “. Това е доста дейна организация в региона на градското пространство, която съумя да завоюва влиятелни награди с плана си „ Реките на София “. На фейсбук страницата на „ Колективът “ липсва показване на концепцията  за организация на пространството към „ Св. Александър Невски “, само че има оповестена сходна самодейност за Русе. Там събитието е под наслов „ Светлина в тъмнината “ и е планувано за довечера. 

„ Сега “ изиска от Столична община повече информация кой е одобрявал плана, ще остане ли инсталацията си в този тип и каква е концепцията, която стои зад плана.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР