Това установи проучване на Университета в Кеймбридж, обхванало повече от

...
Това установи проучване на Университета в Кеймбридж, обхванало повече от
Коментари Харесай

Училищните униформи обезкуражават децата да играят активно

Това откри изследване на Университета в Кеймбридж, обхванало повече от 1 милион деца в 135 страни
В страните, където множеството възпитаници носят учебни униформи, по-малко деца правят предложените от Световната здравна организация (СЗО) 60 минути физическа интензивност дневно. Това откри изследване на Университета в Кеймбридж, Англия, обхванало повече от 1 милион деца в 135 страни, представени от Юнайтед прес интеренешънъл и Българска телеграфна агенция.

Независимо от политиките за униформено облекло в учебните заведения, съгласно изследването по-малко девойки, в сравнение с момчета, реализират този индикатор в началните класове.

Изследователите означават, че към този момент има доказателства, че дребните девойки не всеки път се усещат удобно да вземат участие в дейни игри, когато са облечени в поли или рокли.

Въпреки че новото изследване не потвърждава, че униформите лимитират интензивността на децата, откривателите приканват учебните заведения да обмислят дали съответните модели на униформи могат да предизвикват или лимитират опциите за интензивност денем.

" Училищата постоянно избират да употребяват униформи по разнообразни аргументи ", споделя научният началник на проучването Мейред Райън от Университета в Кембридж. " Ние не се опитваме да предложим обща възбрана за тях, а да представим нови доказателства в поддръжка на вземането на решения ", добавя тя.

СЗО предлага младежите да се занимават приблизително 60 минути на ден с физическа интензивност с умерена активност. Изследователите откриват, че разликата в % на момчетата и девойките, които дават отговор на рекомендацията, е приблизително 7,6 процентни пункта.

В изследването са оценени данни за равнищата на физическа интензивност на близо 1,1 милиона младежи на възраст от 5 до 17 години. В над 75% от изследваните страни в множеството учебни заведения се изискват униформи. И в тези страни присъединяване във физическата интензивност изостава. Там, където униформите са били норма, приблизително 16% от децата са били физически дейни съгласно целесъобразното равнище. Там, където униформите са били рядко срещани, този % е повишен до 19,5 %.

Във всички възрасти вероятността момчетата да реализират задачата е 1,5 пъти по-голяма от тази на девойките. Изследователите обаче потвърждават, че разликата се е нараснала от 5,5 процентни пункта в началните класове в страните, в които няма униформи, до 9,8 процентни пункта в страните, в които множеството учебни заведения изискват униформи.

Изследователите разясниха, че това е в унисон с други данни, съгласно които девойките се тормозят повече да бъдат дейни, когато носят униформи.

" Момичетата може да се усещат по-малко уверени да вършат неща като катерене на високо и кълба на детската площадка или да карат колело във прохладен ден, в случай че носят пола или рокля ", споделя старшият създател на проучването Естер ван Слуйс, откривател от Кеймбридж. " Социалните правила и упования въздействат на това, което те считат, че могат да вършат в тези облекла ", добавя тя.

Изследователите оповестиха, че към този момент има задоволително данни, с цел да се изследва дали има директна причинно-следствена връзка сред униформите и неналичието на физическа интензивност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР