Това уникално място с повече от 40 живописни езера е

...
Това уникално място с повече от 40 живописни езера е
Коментари Харесай

Езерата Мулта в Алтай: тук са най-живописните планински гледки!

Това неповторимо място с повече от 40 живописни езера е същинско естествено знамение в Алтайските планини.

Страхотно място за интернет детоксикация.



Дмитрий Феоктистов/ТАСС

Дълбоко в Алтайските планини се е скътала цяла каскада от езера. Всяко лято феновете на почвиката измежду природата посещават близките региони за разходка с лодка, лов на риба и туризъм. Езерата са ситуирани на към 1700 метра надморска височина в басейна на река Мулта.



Дмитрий Феоктистов/ТАСС

Най-близките обитаеми места до езерата са селата Мулта и Маралник-1. През тях нормално минават всички направления до езерата. Има публичен превоз от Барнаул, Бийск и Горно-Алтайск (времето за пътешестване е от 9 до 14 часа) по известния , до село Мулта. Стигането до Маралник-1, което е на 9 км по-близо до езерата, е допустимо с такси от село Уст-Кокса, административният център на този регион.



Сергей Малков/Global Look Press

Оттам стартира пътят към планинските езера, 13-километров прохладен маршрут през гората. Туристите нормално вървят пешком или си поръчват трансфер с камион или SUV. Невъзможно е да се мине с елементарен автомобил. Въпреки това доста туристически групи избират да заобиколят „ формалния “ път през планинските скатове, с цел да видят по-красиви места и да не затънат коловозите от тиня.



Сергей Малков / Global Look Press

Най-големите от Мултинските езера са Верхнее (Горно), Среднее (Средно), Нижнее (Долно) и Поперечное (Напречното). Общо тук има повече от 40 езера. Интересното е, че всички са с тюркоазена вода, само че нюансите им са разнообразни. Невъзможно е да видите всички езера за един ден, те са на няколко километра едно от друго и се минава през тесни планински проходи.



Сергей Фомин/Global Look Press

Въпреки че има доста къмпинги и туристическа инфраструктура по пътя, мобилни телефони и електричество в множеството случаи не са налични (перфектно място за интернет детоксикация!). По предписание връзка с външния свят има единствено наоколо до къмпингите (но не всички). В същото време всички къмпинги провеждат превоз до езерата от обитаемоте места, както и всички турове и преходи.



Свободен източник

Долното езеро е най-близкото до селата и едно от най-големите в този регион на Алтай (дължината на бреговата линия е 6570 метра, а междинната дълбочина е повече от 20 метра). Там може да намерите множеството туристически бази. През лятото езерото се затопля до +15°C, тъй че в случай че не се страхувате от хладна вода, можете даже да поплувате.



Свободен източник

Трябва да вървите към 4 км по горската пътека до брега, с цел да стигнете до идващото езеро, Средното. Тези езера са разграничени от Шумския водопад, формиран от огромни камъни. Един от известните направления е разходка с моторна лодка по езерата Долно и Средно.



Свободен източник

От Средното до езерото Поперечное се минават 5 км по планински пътеки. Това езеро е по-високо от останалите и се намира на необикновено картинно място, заобиколено от ледници. Водата му е студена през цялата година и блестящо синя.



Свободен източник

Езерото Верхнее е на към 3 км от Поперечное. То е и най-студеното. През юли температурата на водата не надвишава +8°C.



Legion Media

При хубаво време може да се види и планината Белуха, най-високата точка на Алтай, от крайбрежията на Мултинските езера. От Долното езеро е единствено на 60 км и някои туристи съчетават ваканцията на езерата с изкачването на Белуха.

създател: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР