Това стана възможно, след като правителството одобри списък на професионални

...
Това стана възможно, след като правителството одобри списък на професионални
Коментари Харесай

Студенти от 8 професионални направления и 18 защитени специалности ще се обучават безплатно

Това стана допустимо, откакто държавното управление утвърди лист на професионални посоки и предпазени специалности, които се освобождават от такси за образование. Тези посоки и специалности са с най-голям предстоящ дефицит от експерти на пазара на труда.

Целият курс на образование е безвъзмезден за студентите, признати от образователната 2021/2022 година, в специалности от професионалните посоки " Педагогика на образованието по... ", " Религия и теология ", " Математика ", " Физически науки ", " Химически науки ", " Химични технологии ", " Енергетика ", " Материали и материалознание ". Без такси ще се образоват студентите в специалности " Арменистика и кавказология ", " Африканистика, " Индология ", " Иранистика ", " Класическа лингвистика ", " Новогръцка лингвистика ", " Румънска лингвистика ", " Унгарска лингвистика ", " Хебраистика ". В листата попадат също " Ядрена техника и нуклеарна енергетика ", " Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната индустрия ", " Машини и апарати за хранително-вкусовата индустрия ", " Топло- и нуклеарна енергетика ". Безплатно ще е образованието и за студентите, признати в " Ядрена енергетика ", " Корабостроене и морска техника ", " Хидростроителство ", " Металургия ", " Технология на дървесината и мебелите ".

Мярката се ползва за втора година и ще обхване 8916 студенти в първи и втори курс в 18 държавни висши учебни заведения. За покриване на таксите за първия учебен срок на студентите, признати от образователната 2021/2022 година, ще бъдат нужни 1,6 млн. лв.. Те ще са за сметка на разчетени разноски по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 година Средствата, нужни за 2022 година, ще бъдат планувани със Закона за държавния бюджет по бюджетите на съответните държавни висши учебни заведения. Целта на мярката е да възобнови интереса на кандидат-студентите към тези значими специалности и посоки, с цел да се приготвят фрагменти, нужни за стопанската система и публичния живот.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР