Това ще се случи на 3 март Неизвестен досега марш,

...
Това ще се случи на 3 март Неизвестен досега марш,
Коментари Харесай

Неизвестен марш, посветен на Левски, ще бъде изпълнен за първи път в Бургас

Това ще се случи на 3 март

Неизвестен до момента марш, отдаден на националния ни воин - Васил Левски, ще прозвучи за първи път на 3 март в Бургас. Той се съхранява в Държавен списък Бургас, а негов създател е  композиторът Георги Шагунов.

„ Маестро Шагунов го датира 20 юли, което за мен допуска, че той е написан в памет на рождението на Васил Левски “, изясни шефът на Дирекция „ Регионален държавен списък “ Данка Георгиева.

Георги Шагунов е създател и на по този начин познатия химн на " Независимостта ".

„ Той е обвързван с Бургас, дълги години живее в Бургас, умира в Бургас, тъй като е дълготраен капелмайстор на военната музика на 24 пехотен черноморски полк “, добави Данка Георгиева.

Над 800 творби на Георги Шагунов се съхраняват в Държавния списък в Бургас.

Диригентът на Бургаския духов оркестър Анастас Камиларов описа, че макар положените старания, с цел да бъде заимствуван маршът, удоволствието от свършената работа е огромно.

„ Самото проучване беше за относително къси периоди в границите на един месец, само че самото правене на самия марш, изваждането от партитурата и изписването на инструментите лиши няколко месеца. Тъй като е малко по-специфично писането на създателя и беше належащо известно време да се свикне с неговия почерк, който е бил преди време с перо и с химикалка “, добави той.

75 години по-късно, маршът ще бъде изпълнен за първи път пред аудитория на 3 март от Бургаския духов оркестър.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР