Това ще бъде последният шанс 48-ото Народно събрание да излъчи

...
Това ще бъде последният шанс 48-ото Народно събрание да излъчи
Коментари Харесай

В очакване: Днес става ясно кой ще получи третия мандат frognews.bg

Това ще бъде последният късмет 48-ото Народно заседание да излъчи държавно управление. До тук се стигна след два несполучливи опита на първите две парламентарни обединения. От ГЕРБ-СДС предложиха министър председател и състав на кабинет, само че те останаха единствено на хартия, тъй като първата по бройка парламентарна група не съумя да събере поддръжка за плана.

 

Провали се и вторият опит за сформиране на държавно управление – на парламентарната група на " Продължаваме промяната ", които върнаха празна досието с втория мандат на президента на 9 януари.

 

Конституцията планува трета и последна опция. Тя е по желание на президента, който би трябвало да реши коя от останалите пет обединения – Движение за права и свободи, " Възраждане ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " или " Български напредък " - ще получи последната опция да образува държавно управление.

 

Срокът за връчване на досието с третия мандат изтича на следващия ден. 

 

Според вицепрезидента Илияна Йотова решението на президента коя парламентарна група да получи последна опция да сформира кабинет ще регистрира поръчките на политическите партии, диалозите посред им, както и коя групировка има най-големи шансове да образува държавно управление.

 

Според Йотова измежду главните причини би трябвало да бъде и приемствеността с сполучливите политики на служебния кабинет: 

 

" Този мотив - да продължи освен последователност в политиката, само че да имаме и непоклатимост в страната по този начин, както я заложи служебният кабинет през последните месеци, и онази партия, която може да подсигурява в най-голяма степен тази непоклатимост, също ще бъде един от главните причини на президента ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР