Това се очаква отдавна, но така и не се случва,

...
Това се очаква отдавна, но така и не се случва,
Коментари Харесай

Ще се спука ли балонът “недвижими имоти”?

Това се чака от дълго време, само че по този начин и не се случва, а всички се питат докога

Ще настъпи задържане на цените, само че от лятото на 2023 година пазарът още веднъж ще се засилва. Няма по какъв начин да има силни корекции надолу, тъй като към момента търсенето е по-голямо от предлагането, изясняват брокери

Ще се спука ли балонът на цените на недвижимите парцели? Това се чака от дълго време, само че по този начин и не се случва, а всички се питат докога. В последните години цената на жилищата не стопира да се повишава, строи се доста, без значение че строителните материали също нарастват и даже има дефицит, само че все пак продажбите не стопират.

Много брокери и финансисти в последните месеци обаче предвиждат, че със усилването на икономическата рецесия ще влезем в обстановка, сходна на тази през 2008-2009 година, когато поради разтърсванията покупателната дарба на популацията внезапно падна, само че покупко-продажбите с недвижими парцели регистрираха връх, след което цените претърпяха промяна надолу и това охлади търсенето.

“Нямаме атестати това да се случи - разяснява пред  Цветослав Христов, шеф на организация за недвижими парцели Antre. - Първо да си отговорим на въпроса какво значи “да се спука балонът ”, какво се чака да се случи и какво би станало. Крах на пазара или промяна на цените?

Според мен цените докъм средата на другата година ще се задържат такива, каквито са. Причините за това са няколко. Първо - предлагането към момента не изпреварва търсенето. Основен стопански закон, който движи цените В момента търсенето е по-голямо, до момента в който е нищожно предлагането на качествените парцели.

Другата причина е един индикатор, по който се мери покупателната дарба - с какъв брой работни заплати един човек може да си разреши 1 квадратен метър жилищна повърхност.

България по този индикатор е на едно от последните места. Тоест у нас с минимум заплати може да си разреши човек квадрат от жилищна повърхност. Преди нас са четири страни. Тук основният миг са инфлацията и ножицата, която се отваря сред възходящата инфлация и забавянето в растежа на заплатите. Инфлацията сега доближи нов връх. Ръстът на заплатите не я настига. От което се отваря една огромна ножица, която ще докара до задържане на цените. В момента, в който инфлацията се овладее, тогава цените още веднъж ще тръгнат нагоре.

При настоящето задържане, даже да има промяна в цената, тя ще е минимална и ще бъде изядена от покачващата се рента. Тоест дали на рента от 2% ще подпишеш за жилище на 2000 евро на квадрат, или на рента 3,5% ще подпишеш на 1800 евро на квадрат, разликата съвсем я няма. ”

Същото мнение споделя и Йонко Златев, основен брокер в организация “Явлена ”.

“Не съм склонен с изказванието, че има “балон ”. Наистина през последните две години следим доста сериозен растеж на цените на недвижими парцели, само че това е обвързвано с доста фактори - разяснява той. - Доколкото дефиницията за “балон ” в най-общи линии е доста скоростно повишаване на цените на имотния пазар за къс интервал от време, това е нещо, което не се е случило към момента в България.

В момента има инфлация и се чака криза, настрана от настоящата война и с нестабилната международна стопанска система персонално аз се надявам и имам вяра, че ще има промяна на цените.

Това е належащо и потребно, с цел да станат, каквито бяха преди покачването на цените за строителни материали още от началото на годината.

Очакваният спад няма да бъде 40-50%, както считат и се надяват огромна част от купувачите, а ще бъде в границите на естественото и ще е еволюционен развой. ”

Пазарът на недвижими парцели доближава върха си приблизително на всеки 17-18 години, като този пик се отразява на строителната промишленост и бизнеса до две години. Този цикъл се разделя на пет стадия — възобновяване, агресия, балансиране/забавяне, свръхпредлагане и криза.

“Нашият пазар не е суперреактивен - безапелационен е Христов. - Тоест нещо да се случи и незабавно да се отрази на пазара. Изисква време - до момента в който се наложи наклонност, до момента в който продавачът узрее за нея. Но до тогава наклонността ще се промени ”.

От думите на Златев излиза наяве, че забавни парцели към момента мъчно излизат на пазара и в случай че даден парцел е на естествена цена и няма документални затруднения, то договорка се случва в границите на няколко седмици.

“Цените към този момент не порастват, само че към момента държат високи равнища ”, споделя брокерът на “Явлена ”.

Някои анализатори на пазара обаче изясняват, че сега сме в интервал, сходен на този от 2008 година. Тогава се регистрира връх по продажби, а през 2009 година цените се срутват.

“От птичи взор такава параленост би била допустима. В дълбочина, имайки поради аргументите, довели до краха тогава, и съществуващите атестати за положението на пазара сега, е мъчно да създадем корелация — коментира специалистът от Antre. - Трудно е за съпоставяне и в случай че проследим политиката на банките. Защото сега всички банки стягат изискванията, по които да дават заеми. Това е за да се ограничи раздаването на парите, с цел да се ограничи самата инфлация. Станалото 2008-2009 година бе срутване на насъбран през доста години развой. Бяха се раздали прекомерно доста заеми на неплатежоспособни хора. В момента не е по този начин. Разликата в покупателната дарба е голяма. ”

Йонко Златев също не вижда индикации за развиването на сходен сюжет към сегашния миг.

“Банките имат средства и желаят да дават заеми макар стягането на изискванията и при предстоящото повдигане на лихвения %. Търсенето на пазара е към момента много съществено и дръзвам да настоявам, че към този момент няма индикатори за спад, каквито е имало през интервала 2008-2009 ”.

Другата причина за задържането на цените е консерватизмът на българина.

Въпреки разтърсването, което провокира пандемията от COVID-19, и старта на войната в Украйна хората у нас не спираха и не стопират да купуват, защото не обичат да влагат парите си в нещо друго от недвижими парцели. Така засиленото търсене за избавяне на спестяванията също подвигна цените.

“Това е по този начин. Имаме го в народопсихологията от много време, че човек би трябвало да има жилище. Изгодно или не, би трябвало да го имаш — разяснява Цветослав Христов. — Като цяло чисто като инструмент за отбрана на средствата недвижимите парцели са един от най-познатите и най-употребяваните механизми, тъй като са най-сигурни. Другите разновидности са акции, само че те не са толкоз познати на хората, а криптовалутите им се костват още по-далечни и рискови. Затова обичайно и най-сигурно за хората е да влагат в парцели ”.

Прогнозата на Христов е, че ще има задържане на цените до лятото на 2023 година, когато ножицата сред инфлация и работна заплата ще ги поизравни и ще настъпи ново активизиране на пазара на недвижими парцели.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР