Това се е случило по спешност на последното правителствено заседание

...
Това се е случило по спешност на последното правителствено заседание
Коментари Харесай

Изненада! Министри по спешност обсъждали орден за Николай Вълканов в неделя

Това се е случило по неотложност на последното държавно съвещание на кабинета на Стефан Янев в неделя, 12 декември, сочи стенограмата от сбирката,

Идеята е на Кирил Домусчиев
" Предложението за награждаване на проф. Вълканов с медал „ Стара планина “ е инициирано от ръководителя на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България във връзка неговата 70-годишнина ", споделя Даниела Везиева.
Председател на въпросната организация е Кирил Домусчиев.

Везиева акцентира, че Вълканов е български бизнесмен, академик и държавник, посветил дългогодишния си професионален път на сполучливо развиване на българската стопанска система в разнообразни посоки: минно дело, запазване и възобновяване на околната среда, индустриално развиване, обучение.

Христо Алексиев: Ролята на Вълканов не е еднопосочна
Служебният министър на превоза Христо Алексиев скача първи и декларира, че няма да поддържа решението нито всъщност, нито поради спешността, с която се вкарва.

" Понеже през днешния ден сме на изключително съвещание, допускам, че би трябвало да гласуваме значими точки, само че аз виждам, че самото предложение за издаване на декрет за медал „ Стара планина “ първа степен е от 2020 година, което не знам какъв брой е настоящо. Поради това желая да се означи в протокола, че аз бих дал своя вот „ Въздържал се “ по тази точка, тъй като тук приказваме за медал „ Стара планина “ първа степен, аз не мисля, че ролята е толкоз нееднозначна на господин Вълканов. Откровено си споделям мнението, тъй че бройте моят глас „ Въздържал се “, споделя той.

Кое е незабавното? Съгласието на президентството
Оказва се, че предлагането за награждаване на Николай Вълканов е било направено в действителност през 2020 година Кое тогава е незабавното? Пояснява служебният министър председател Стефан Янев: " Всъщност, отговорът на въпроса за какво предлагането е от 2020 година не е за какво е незабавно, а тъй като съгласуването от Президентството е пристигнало преди една седмица. Това е отговорът.

Всички го видяхме. В случая, в случай че приказваме за протокола, гласоподаване нямаме, тъй че не се регистрират гласовете. Или го одобряваме с единогласие, или не го одобряваме "

Минеков, Денков и Стоев са срещу
" Не разбирам за какво би трябвало да се бърза с това предложение, дано да си мине по постоянния ред ", включва се министър на образованието Николай Денков, който продължава на същия пост и в постоянния кабинет.

" Аз предлагам да се отсрочи за последващо съвещание ", споделя някогашният длъжностен външен министър Светлан Стоев.

" Категорично не утвърждавам това решение ", декларира някогашният длъжностен министър на културата Велислав Минеков.
И министър председателят Стефан Янев отдръпва точката.

Кой е Николай Вълканов
Проф. д.т.н. инж. Николай Вълканов е професор от Международната научна академия (МАНЕБ), Санкт Петербург, Русия, и е почетен професор на Минно-геоложки университет „ Свети Иван Рилски”, гр. София.

В началото на своята кариера, от 1986 година до 1991 година, проф. Вълканов заема длъжността шеф на Научно-изследователския софтуерен институт по минно строителство. От 1991 година професионалния му живот се свързва с „ Минстрой Холдинг” АД, където понастоящем е Председател на Съвета на Директорите. От 2002 година е Председател на Надзорния съвет на „ Горубсо Златоград” АД, а от 2012 година – Председател на Надзорния съвет и на „ Горубсо Мадан” АД.

Заместник-председател е на Управителния съвет на Българската минно-геоложка камара (2014-2017).

Заместник-председател е на Управителния съвет на Конфедерацията на работодателите в България.

Член е на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия.

Председател е на Настоятелството на Минно-геоложки университет „ Св. Иван Рилски”, гр. София.

Член е на Президиума на Световния минен конгрес.

Член е на Президиума на Международната маркшайдерска организация.

Председател е на Български маркшайдерски съюз.

Избран е за ръководител на Управителния съвет и на Българска минно-геоложка камара след гласоподаване на членовете на БМГК по време на постоянното годишно Общо заседание на Камарата, извършено на 27.04.2017 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР