Това съобщи за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.

...
Това съобщи за Varna24.bg областният управител на Варна Стоян Пасев.
Коментари Харесай

Транспортират 2500 тона опасен химикал от ”Полимери”

Това заяви за Varna24.bg регионалният шеф на Варна Стоян Пасев.

Вчера бяха инсталирани крановете, а през днешния ден ще бъде осъществена ревизия на мястото, добави Пасев.

Започва заличаване на рисков химикал в ”Полимери” >>

Опасното вещество ще бъде превозено с по 12 цистерни месечно до френски цех за утилизация. Френска компания прави и прехвърлянето на рисковия товар. Акцията се организира при засилени ограничения за сигурност.

Очаква се за към половин година казусът да бъде решен и рисковата "бомба " в непосредствена непосредственост до Варна да бъде ликвидирана.

"Новите притежатели на "Полимери " изчакват да изнесем трихлоретана. Правителството оказа помощ доста, отпусна финанси. Този рисков боклук е една от аргументите да няма вложения в зоната на Девня. Целия свят знае за този проблем. Това е едно от най-важните неща в целия ми мандат. Стои като мъчителна тематика от дълги години. Проблемът е прехвърлян от регионалните шефове от един на различен.

Намери се воля и финансиране този проблем до края на председателството ни на Европейски Съюз да бъде решен. Тогава новият притежател на завода ще стартира построяването на цех за метал от скрап. Това са в допълнение 1000 работни места, които напълно не са малко за нашата област ", разяснява преди време Стоян Пасев.

Пловдивската компания "Хъс " има капиталовите планове да построи цех за производството на метал от скрап върху руините на банкрутиралия "Полимери ". Новият притежател на завода е избрал мястото точно поради положителната му локация и непосредственост до пристанището, посредством което ще може да реализира импорт и експорт на метал.

Стана ясно още, че с парите от договорката от продажбата на терена на "Полимери " ще бъдат задоволени част от кредиторите, защото общата стойност на отговорностите е над 20 милиона лв..

Борисов в ”Полимери”: Виновните за грабежа ще си го получат >>

От приватизираното дружество "Полимери " - Девня от дълго време са останали единствено руини. От 2010 година заводът е затворен, а през днешния ден активите му се пресмятат на малко над 14 милиона лв..

Държавата заплати 15 милиона, с цел да рециклира рисковия трихлоретан, останал след закриването на производството. Заради него в община Девня няколко пъти беше обявявано бедствено състояние.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР