Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в

...
Това съобщи министърът на отбраната Димитър Стоянов пред журналисти в
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Нидерландия изразява готовност да помогне с обучението на нашите пилоти за F-16

Това заяви министърът на защитата Димитър Стоянов пред публицисти в Брюксел след срещата си с министъра на защитата на Нидерландия.

В европейската столица той взе участие в съвещанията на Съвета „ Външни работи/Отбрана “ и на Направляващия ръб на Европейската организация по защита. Министър Стоянов напомни, че още през юни Министерството на защитата е поискало информация от Нидерландия за даване на самолети F-16 Blok15 и отговорът тогава е бил, че няма такава опция.

Мисиите и интервенциите на Европейския съюз, в това число военната задача с непослушен мандат за подкрепяне на Въоръжените сили на Украйна, са били във фокуса на полемиките на Съвета „ Външни работи/Отбрана “. Министър Стоянов уточни, че всички държави-членки на Европейски Съюз са приели с цялостен консенсус присъединяване си в тази подготвителна задача. „ България ще взе участие и със състав, и с даване на съоръжение за подготовка на украинските въоръжени сили, според решенията на Народното събрание и Министерския съвет “, сподели министърът на защитата. „ На базата на военната експертиза сме предложили да имаме четири модула през годината по 15 обучаеми за военни санитари. Военномедицинска академия има положителни качества, които ще използваме, с цел да помогнем на украинската страна “, обясни той.

Министър Стоянов уточни, че чака до края на седмицата да завърши анализът на опциите за даване на оръжие за Украйна. Предстои Министерският съвет да даде информация на Народното събрание за взимане на решение за следващо даване на съоръжение както за подготвителната задача на Европейски Съюз, по този начин и за Украйна.

Министърът на защитата уточни още, че в границите на съвещанията през днешния ден е разискван бюджетът на Европейската организация по защита, както и тригодишната рамка за 2023-2026 година с нужните качества, които всяка една страна би трябвало да развива.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР