Това съобщи директорът на Областно пътно управление – Стара Загора

...
Това съобщи директорът на Областно пътно управление – Стара Загора
Коментари Харесай

Спасиха младежи, заседнали в преспите под Шипка

Това заяви шефът на Областно пътно ръководство – Стара Загора Илия Златев пред "Фокус ".

Изведен е и противожарния автомобил, който в ранните часове на деня е тръгнал към мястото по сигнал на бедстващите.

Сигнал на бедстващите младежи е подаден към 04.00 часа. Заради мощния вятър и снегонавявания те заседнали сред връх Шипка и връх Бузлуджа на път към хижа Теменуга.

Първоначално един от тях се е обадил на родителите си, с цел да изиска помощ. Майката и бащата на момчето обаче също попаднали в снежната обсада.

На помощ им се притекла полицията и пожарната, само че противопожарният автомобил закъсал на Шипка. Около 7 часа тръгнал различен профилиран автомобил през Бузлуджа, който разчистил пътя и достигнал до закъсалите към 9.10 часа.

Шест от избавените младежи са настанени на топло и пътуват с автомобила на Пожарната, останалите двама - с автомобила на Областно пътно ръководство. Те са от Раднево.

От АПИ дефинираха като безотговорна постъпката на младежите да тръгнат при такова неприятно време и възбраната за прекосяване по пътя към хижа Теменуга, която се намира на 2 км югоизточно от връх Шипка. Третокласният път от Републиканската пътна мрежа Шипка – Бузлуджа е затворен за целия зимен сезон.

"За благополучие всичко завърши сполучливо. Няма потърпевши измежду бедстващите, само че безразсъдството на тези младежи коства доста финансов и човешки запас на няколко институции ", сподели Илия Златев, шеф на регионалното пътно ръководство в Стара Загора.

От АПИ приканват за отговорно държание на жителите и съблюдаване на въведените ограничавания по пътищата, изключително във високопланинските региони.

За 19 области от страната за през днешния ден е оповестено предизвестие за рисково време - оранжев код за превалявания от сняг и мощен вятър - цяла Северна и Източна България, както и за областите Хасково и Кърджали. За останалите области кодът е жълт.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР