Това са снимките на 2-годишно дете след побой, нанесен от

...
Това са снимките на 2-годишно дете след побой, нанесен от
Коментари Харесай

Майка към зам.-министър: Пребиха детето ми в градина. Защо няма контрол?

" Това са фотосите на 2-годишно дете след побой, нанесен от възрастен човек в детска градина. В прокурорското решение написа, и поради незавършената работа на служителите на реда, че няма открит причинител. След побоя 4 месеца ходихме на психолог, а детето ми беше нападателно към другите. Всичко това е заради неналичието на видеокамери и надзор над частните детски градини. "

Гласът на майката Христина Колева трепери, само че тя сдържа сълзите си. Разказва персоналната си история пред зам.-министъра на образованието Таня Михайлова и депутатите от две комисии в Народното събрание - просветителната и комисията по взаимоотношението с неправителствените организации и жалбите на жителите, пред - по време на взаимното им съвещание по-рано през днешния ден. Иска да ги убеди, че в детските градини, в това число частните, би трябвало да има действителен надзор от страната, тъй като на тях родителите поверяват децата си.

Разказът ѝ е посрещнат с безмълвие, думата е дадена на различен - идващия вдигнал ръка за изявление, и апелът ѝ потъва.

Въвеждането на постоянно наблюдение с камери във всички пространства на ясли, детски градини и учебни заведения е петото от общо 14 оферти на Инициативата. А те са:

1. Въвеждане на мандатност на началниците и шефовете в системата на образованието, в това число на шефовете на ясли, детски градини и учебни заведения.

2. Въвеждане на методики за асортимент на безусловно всички непрекъснати и краткотрайни ръководители и чиновници в системата на образованието.

3. Въвеждане на периодически проби и събеседвания за установяване на положението на всеки един чиновник в детските ясли, градини и учебните заведения.

4. Създаване на самостоятелна комисия за повсеместен контрол на системата на образованието, в чиито пълномощия да бъде включено и налагане на наказване дисциплинарно уволняване при несъмнено определяне на съществуване на принуждение, без значение от какъв темперамент от страна на чиновници в ясла, детска градина или учебно заведение.

5. Въвеждане на непрекъснато наблюдаване посредством механически средства във всички пространства на ясли, детски градини и учебни заведения.

6. Осигуряване на съответен брой експерти като психолози, логопеди, педагози, обществени служащи и други във всички ясли, детски градини и учебни заведения.

7. Промяна на целия адаптационен модел при първичното постъпване и при промяната на ясла, градина или учебно заведение.

8. Въвеждане на периодически, ефикасни наложителни образования на чиновниците в яслите, детските градини и учебните заведения.

9. За всяко дете със СОП да бъде обезпечен спомагателен личен състав.

10. Да се позволи на родители при предпочитание и опция да подкрепят в ежедневните действия от чисто битов темперамент яслите, детските градини и учебните заведения.

11. В яслите и детските градини телевизия и интернет да бъдат употребявани само с образователна цел.

12. Гъвкаво и съответно финансиране системата на образованието във всичките ѝ аспекти.

13. Оптимизиране на процедурата за основаване на училищен синдикати.

14. Други ограничения за повишение на качеството на просветителната система.

Зам.-министърът на образованието отговори на родителите, че, да, част от предложенията им са рационални, само че каквото е можело да се направи, е направено от Министерството на образованието, което продължава да работи. Системата за атестиране и ревизиране обезпечава непоклатимост и надзор над шефовете, в състезанията взел участие родител, отговори Таня Михайлова на настояването на въвеждане на мандатност. Видеонаблюдението било " дейно и потребно ", осигурявало отбрана и сигурност, " само че би трябвало да се съобразяваме с конституцията ". И в този момент имало планувани логопеди и психолози за работа с децата.

Конкурсите са мерене на връзки - желаеме да отпадне това подозрение, опонира родител.
``
Временните шефове се назначават по неизвестен принцип, а може да остане на поста 4 години, в случай че титулярът да вземем за пример стане кмет, добави той.

Претъпканите групи не разрешават на възпитателите да се погрижат за всяко дете - включват тв приемника, поставят децата пред него, с цел да са кротки - учителите, по този начин или другояче, не могат да се оправят с доста деца едновременно, и... вредата е потвърдена, акцентираха родители, във връзка което зам.-министърката насочи пожеланието да не се гледа толкоз доста телевизия и дребният екран да се употребява лимитирано време и единствено с просветителна цел.

Майка предложи държавата да позволи родители да стават персонални асистенти, щом не може да обезпечи задоволително експерти за децата със характерни потребности. " Пуснете нас, родителите - на хартия имате фрагменти, само че на процедура няма претенденти, пуснете ни, с цел да помогнем ", само че и това предложение не бе коментирано от депутати и зам.-министър.



Венета Арабска

След " стената ", която майките и бащите срещнаха след повече от час изявления, Венета Арабска от гражданската самодейност съобщи непосредствено:

" Питате кой ще ви даде хрумвания, даваме ви ги като родители, само че вие, като управници, сте длъжни да ги разгледате и да намерите метод да подобрите просветителната система, а не да ни питате от кое място да намерите пари.

Въпросът за видеонаблюдението не е на дневен ред за 90% от институциите - това вест ли е за Вас, госпожо зам.-министър? Но то не се употребява, с цел да се предотврати експанзията, а с цел да бъде осъден възпитаник за белите си, а родителите му да платят вредите. Синът ми беше обичай два пъти в коридорите, без никой на вземе отношение. Как ще спрем насилието?

Стига сте седели по столовете си! Избрали сме ви да вършите работа!

Вашите експерти ли измислиха филията с локум? Вие бихте ли яли това? На такива експерти ли разчитате?

От мненията виждам, че има способи за смяна, само че няма предпочитание за работа ", заключи тя.

Единственото, което сподели Михайлова по-късно беше, че законът би трябвало да се ползва по този начин, както е написан, че има дефицити - както в фамилията, по този начин и в учебното заведение, и че всеки би трябвало да си извършва отговорностите.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР