Това са две дълги прави тръби, открити през 1922г. от

...
Това са две дълги прави тръби, открити през 1922г. от
Коментари Харесай

Тръбите на Тутанкамон предричат войни

Това са две дълги прави тръби, открити през 1922г. от екипа на английския археолог Ховард Картър в гробницата на младия египетски фараон Тутанкамон

16 април 1939 година, Музея в Кайро, специфичен концерт с директно предаване по радиото на Военновъздушни сили

Едната тръба е направена от сребро и дърво, другата – от бронз или мед (точно проучване не е провеждано). И двете се считат за най-древните работещи тръби и единствените изцяло непокътнати от Древен Египет.

Бронзовият „ тромпет “ е открит в стаята пред камерата със саркофага и се е намирал в раклата, където са положени персоналното оръжие и бастунът на фараона.

Сребърната тръба е лежала в самата погребална камера.

По необятната част на едната тръба са гравирани дребни изображения на боговете Ра, Птах и Амон. Широката част на другата тръба е украсена с орнаменти във тип на лотосови листа и цветове.

Сребърният „ тромпет “ е дълъг 57 см, а бронзовият – малко по-къс.

Замлъкналата за три хилядолетия бронзова тръба още веднъж проехтява на 16 април 1939 година, когато в Музея в Кайро е проведен специфичен концерт с директно предаване по радиото на Военновъздушни сили. Идеята е 150 млн. слушатели „ да усетят духа на Древен Египет ”. Но безусловно пет минути преди началото на ефира в цялата постройка стопира електричеството, тъй че се постанова осъществяването да се организира на свещи. Пет месеца по-късно зрелище Англия влиза във война с Германия и стартира Втората международна война.

По-късно някогашният министър по въпросите на древността Захи Хауас и египтологът Хала Хасан неведнъж настояват, че с тръбите на Тутанкамон са свързани мрачни мистични сили, способни да провокират войни и да изключват светлината в целия град. Инцидентът през 1939 година не е единствен. По-късно неколкократно е свирено на тези тръби.

Това се случва тъкмо преди началото на шестдневната арабско-израелска война през 1967 година, как-то и през 1990 година – преди началото на войната в Персийския залив. През 2011 година, една седмица преди Египетската гражданска война, представител на Музея в Кайро взема решение да показва звука на тръбите пред японска делегация. Има известия и че минимум още два пъти по време на опит да се свири на „ тромпетите “ на Тутанкамон, в Кайро стопира електричеството.

Отново през 2011 година, когато свирят за финален път с бронзовата тръба, към този момент след началото на революцията, по време на нахлуване на мародери от Музея в Кайро безследно изчезва едната тръба. Но ненадейно по най-загадъчен метод е открита няколко седмици по-късно. Може би крадците са разбрали за страшната й мощ и са побързали да се избавят от прокълнатия предмет.

Съдейки по данни на англоезичната Уикипедия от 2011 година никой не е дръзнал да свири на бронзовата тръба на. Тутанкамон.

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР