Това са думите на бившия шеф на Националния център по

...
Това са думите на бившия шеф на Националния център по
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: У нас в момента няма сила, мъжество... Кой ще обясни на хората какви мерки трябват?

Това са думите на някогашния началник на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

В ефира на Нова телевизия той насочи остри рецензии към служебния здравен министър доктор Стойчо Кацаров и неналичието на дейности за преодоляване на пандемията и настъпващата нова вълна на COVID-19 у нас. Не е ясно обаче какво постанова явно политически оцветените мнения.

Кантарджиев предизвести - преобладавищят сега в страната делта вид на вируса е в пъти по-заразен от досегашните разновидности. Много е допустимо вълната на инфекцията да настъпи доста по-рано и доказаните сега към 1000 нови случая на дневна база да набъбнат двойно до края на този месец.

По негови калкулации към този момент 14 са областите, които са оцветени като рискови по разпространяването на вируса.

" Ако съдим по съблюдаване на ограниченията, по реакцията на Министерството на здравеопазването и акцията на имунизирането, това са три невидими неща. Нито виждам акция за имунизация, нито се взимат ограничения. Някои области заболеваемостта е над 100 души на 100 хиляди население. 11 са области с такава заболеваемост на 14-дневна база. В София са 132 на 100 хиляди, тъй като там преди няколко дни стана нещо доста грозно, защото шефът на РЗИ искаше да се вкарат ограничения. Най-много са в Бургас – 166 на 14-дневна база ", съобщи проф. Кантарджиев.

Неваксинираните ще имат съществени проблеми, предизвести той.

ФрогНюз напомня, че преди няколко дни шефът на СРЗИ предизвести за усложняващата се в столицата обстановка с епидемията от COVID-19 и заприказва за стягане на ограничения. Часове по-късно бе опроверган от здравното министерство, което съобщи изрично - не се чака стягане.

" Не съм приказвал с доктор Пенчев, тъй като ще има тежки последици за него. В деня, в който той искаше да се вкарат нови ограничения съгласно прехваления проект на министерството имаше 107 на 14-дневна база ", изясни още Кантарджиев.

Кантарджиев прикани хората да се имунизират и остро разкритикува бавният ритъм на имунизация и неналичието на акция от страна на министерството, както и спорните изявления. Бившият началник на НЦЗПБ с мъка съобщи - щабът е управлявал рецесията добре, само че за жалост това не се прави оценка.

" Този прехвален проект на Министерство на здравеопазването трябваше да се съобрази с новото ни мощно оръжие – имунизациите. Министерство на здравеопазването не прави нищо по въпроса. Да, щабът затваряше през 2020 година, само че тогава нямаше ваксини ", разяснява той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР