Това са част от изводите на приключилата тази седмица 7-ма

...
Това са част от изводите на приключилата тази седмица 7-ма
Коментари Харесай

Експерти на ЕС и Израел прогнозират, че Зелената сделка остава на заден план заради конфликтите в Близкия ...

Това са част от изводите на завършилата тази седмица 7-ма годишна интернационална конференция Европейски Съюз – Израел в Тел Авив по тематиката за зеления преход. Във форума, който беше открит от президента на страната хазаин Ицхак Херцог, взе участие и евродепутатът Елена Йончева.

 

Тя е вицепрезидент на Делегацията на Европейски Съюз за връзки с Израел. Дискусията беше в Института за проучване на националната сигурност в Университета на Тел Авив и събра политици, специалисти, учени, деятели на неправителствени организации и хора, от които зависят решенията в региона на климатичните промени.

 

Целта на така наречен Зелена договорка на Европейски Съюз е Европа да стане климатично неутрална към 2050 година Тази упоритост допуска промени във всички браншове на публичния живот и стопанската система, и най-много в енергетиката, превоза, строителството, промишлеността. До 2030 година, да вземем за пример, Европейски Съюз би трябвало да обезпечи 55% чисто понижение на излъчванията на парникови газове.

 

Заложените параметри обаче не регистрират променената геополитическа среда след февруари 2022 година, когато спорът сред Русия и Украйна ескалира.

Най-общо енергийната дипломация на Европейски Съюз има за цел да форсира световния енергиен преход посредством поощряване на енергийната успеваемост и възобновимите технологии наред с други спомагателни ограничения.

 

В същото време Европейски Съюз има и за цел да обезсърчи по-нататъшни вложения в инфраструктурни планове на трети страни, основани на изкопаеми горива, в случай че те не са съобразени с амбициозни проекти за реализиране на нулев въглероден отпечатък, сподели Елена Йончева на конференцията. Тя приказва за методите, по които Съюзът и неговите институции могат да насърчат районното съдействие в Близкия изток в областите на енергетиката, продоволствената и водната сигурност.

 

Рамки на взаимната работа в тези сфери са заложени в Европейската политика за съседство, както и в Средиземноморския съюз, да вземем за пример.

 

Зелената договорка на Европейски Съюз и новаторският блян на Израел ги вършат подобаващи сътрудници в напъните за трансформиране към съвременни зелени стопански системи. Европейски Съюз е в положение да помогне за насърчаването на нови районни партньорства в Близкия изток, нужни за зеления преход, сподели още Елена Йончева.

 

Тя означи, че подписването на Авраамовото съглашение способства за желанието на от ден на ден страни в Близкия изток да възстановяват дипломатическите си връзки с Израел. То поправя пътя за партньорства по разнообразни въпроси, свързани със сигурността, бизнеса, околната среда, нововъведенията, туризма и други основни браншове.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР