Това са били изключително умни и креативни хора, които благодарение

...
Това са били изключително умни и креативни хора, които благодарение
Коментари Харесай

Древните изобретения на инките

Това са били извънредно умни и изобретателни хора, които с помощта на работата си, желанието си за развиване и будната си мисъл са съумели да съществуват толкоз време.

Инките са оставили няколко в действителност огромни изобретения след себе си – те са считали посредством кипу, употребявали са юпана, правили са мозъчни интервенции, множеството от които без затруднения, измислили са даже метод за напояване на земеделските култури.

Създали са си своя книжовност. За изписване на цифри са употребявали своя лична система, която се назовава кипу. Тя се е употребила от счетоводителите на империята. Всяка цифра е изобразявана посредством възел и според от позицията си възелчетата значат десетици, стотици, хиляди и така нататък А всяко от въженцата е прикрепено към едно по-голямо въже.

По-сложните сметки, инките правели без никакъв проблем със сметачна дъска, която се назовава юпана. Бройната система, която са употребявали е десетична.

 Древните изобретения на инките

Друго извънредно значимо изобретение е трепанацията. Инките са можели да вършат интервенции на мозъка, освен това сполучливи. Това е хирургическа операция, която е доста рискована и сложна даже в наше време.

Инките са отглеждали царевица, картофи, боб и въобще всевъзможни зеленчуци. За да виреят тези растения по скатовете на Андите, инките са измислили метод за терасиране – помагали са си с дървени сечива, а самата почва са наторявали с птичи тор.

Империята на инките е била внушителна и изключителна и поради мрежата от пътища, която са си изработили – над 27 000 км. Имало е и сложени пощенски станции за вестоносците, които са „ носили ” известията на всички места.

Изключително съобразителни, инките са имали умения освен в напояването на земеделските си култури и в мозъчната хирургия. Те са били доста положителни строители и инженери, чиито достижения на архитектурата будят удивление и почит и през днешния ден, тъй като годините не са съумели да заличат величественото им наличие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР