Това с пенсионния модел не го разбирам. Чух от министъра

...
Това с пенсионния модел не го разбирам. Чух от министъра
Коментари Харесай

Калфин: Невъзможно е да се промени пенсионния модел за 6 месеца

" Това с пенсионния модел не го разбирам. Чух от министъра на финансите, че го пишело в съдружното съглашение. Проблемът на пенсиите е, че човек работи 40 години, обезпечава се и би трябвало тези упования , които има през тези 40 години, по-късно да се случат ".

Така разяснява някогашният вицепремиер и обществен министър Ивайло Калфин в студиото на " Денят ON AIR " на Bulgaria ON AIR.

Той напомни, че сегашният пенсионен модел е от 2000 година и е безапелационен, че за 6 месеца няма по какъв начин да се направи напълно нов модел.

" Най-вероятно има доста недостатъци, няколко пъти е поправян, в това число и аз имам присъединяване през 2014 година, само че не съм си помислял и за минута този да се занули и да се направи напълно нов, тъй като това значи да се взриви цялата пенсионна система. Ако би трябвало да се прави огромна смяна - би трябвало да се убедят хората, би трябвало да се убедят обществените сътрудници, синдикати ", добави Калфин.
 Асен Василев изиска от Народно събрание нов модел за пенсиите и нов състав на КЕВР
Асен Василев изиска от Народно събрание нов модел за пенсиите и нов състав на КЕВР

ГЕРБ и Движение за права и свободи поддържат добавките за пенсиите

Калфин разяснява и добавките към пенсиите.

" Добавките би трябвало да са ориентирани към хора, които са с по-ниски пенсии. Не е обикновено да даваш 50-60 лева на този, който взима 300 и на този, който взима 1 300 лева Пенсионното обезпечаване е фрагмент от приход в този момент, с цел да може да го взимаш след това, когато не работиш. Пенсионните осигуровки не са налог към страната, а те са икономисване, което ти имаш право да ползваш, зависи какъв брой си спестявал, какъв брой дълго си го правил ", разяснява някогашният вицепремиер.

Попитан дали може със заповед мобилните оператори да спрат да подвигат цените на услугите си, той отговори: " Според госпожа Нинова може. Трябва да има заповед да спре растежа на цените на хляба, мляко, продуктите от първа нужда. Не си представям по какъв начин Министерството на стопанската система със заповед дефинира цени на нерегулиран пазар. "

Калфин акцентира, че инфлацията не зависи от държавното управление.

" Това, което може да направи държавното управление, е в условия на инфлация да търси опция да се обезпечи минимално качество на живот. А намаляването на Данък добавена стойност е популизъм. Ако едно възрастно семейство реши да прекара Нова Година в хотел, ще заплати по-ниско Данък добавена стойност, в случай че отиде в кварталния магазин да си купи храна. И туристическите услуги порастват, макар пониженото Данък добавена стойност. И несъмнено хотелиерите имат съображение за това, тъй като разноските им са по-високи ", добави той.
 Преизчисляване на пенсиите с Бюджет 2022 няма да има
Преизчисляване на пенсиите с Бюджет 2022 няма да има

Хасан Адемов желае да се прави разлика сред преизчисляване, актуализация и осъвременяване

Той се надява, че държавното управление ще стартира да позволява по-дългосрочни проблеми .

Припомняме, че по-рано през днешния ден министърът на финансите Асен Василев разгласи в Народното събрание, че се отпускат в допълнение 750 млн. лева към пенсиите дружно с добавката от 60 лева от 1 януари 22 година се трансферират по бюджета на ДО. По бюджета на Министерство на енергетиката се трансферират 450 млн. лева за отплата за високите цени на ел. сила за крайни и небитови консуматори.

Василев сподели, че са подсигурени средства за минаване линията на беднотия, при минимална пенсия при 370 лева това дава опция да се мине под линията на беднотия и е съобразено с решението на Народно събрание. Министърът заяви, че на база на съдружното съглашение коронавирус добавката е до юни, дотогава би трябвало да има ново законодателство, което да е заложило нов модел за пенсиите, също е планувано в края на юни да има актуализация на бюджета, плюс редица политики, които съответните министерства да могат да изработят. Асен Василев изиска от Народно събрание да се поеме този ангажимент.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР