Това разпад на държавността и началото на война между институциите

...
Това разпад на държавността и началото на война между институциите
Коментари Харесай

Ивайло Дерменджиев: ВСС ще разгледа първо искането за отстраняване на Гешев, след това на Сарафов

„ Това разпад на държавността и началото на война сред институциите и то в правосъдната власт, което е неприемливо и в нито една естествена страна не би трябвало да е толерирано и допускано “.

Това разяснява в студиото на bTV Новините ръководителят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев.

„ Ако бъде отхвърлен Иван Гешев, ще стартира нова процедура. Той може да работи като юрист, откакто минат две години. Възможно е Борислав Сарафов да е идващият основен прокурор. Възможно е да се появи и безусловно нова кандидатура “, добави той.

Той описа и за свои диалози с политици

„ Последното, за което би трябвало да се приказва в прокуратурата, е за политика.  Висшият адвокатски съвет има позиция от 2020 година при избора на Иван Гешев – той не дава отговор на условията за основен прокурор. Висшият адвокатски съвет и адвокатурата е стояла на кардинални позиции, които се съдържат и в този момент. Когато е изработен изборът и номинациите Иван Гешев не е отговарял на критериите “, уточни Дерменджиев.

Вижте позицията на Ралица Негенцова и Ивайло Данов

„ Често се случва ръководителят и заместниците му да имат спорове. В техния случай първото искане е за премахване на Иван Гешев. То ще бъде прегледано от Висшия правосъден съвет в законовия период. Ако има подадено искане за отстраняването на Борислав Сарафов, то ще бъде прегледано по-късно “, посочи ръководителят на Висшия адвокатски съвет.

Напрежение сред двамата породи към следствието на опита за атентат против Гешев

Според Ивайло Дерменджиев политическата квота в прокуратурата и съда пречи, защото показва волята на политическата класа.

„ Висшият правосъден съвет е с изминал мандат. Решенията му ще бъдат интерпретирани в една или друга посока. Това е другото, което политиците не свършиха – да изберат орган, който да е в пълномощията си “.

Кадровиците оферират освобождението да е поради тежко нарушаване на служебните отговорности

„ Доколкото познавам Иван Гешев, не мисля, че би подал оставка. Смятам, че стои зад думите си и държи на позициите си “, сподели още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР