Това разказва популярната водеща, чиято идентичност беше открадната наскоро в

...
Това разказва популярната водеща, чиято идентичност беше открадната наскоро в
Коментари Харесай

Защо откраднаха самоличността на Елена Розберг

Това споделя известната водеща, чиято еднаквост беше открадната неотдавна в най-популярната обществена мрежа в света. Истинската и персона е блокирана. Целта на фалшификаторът е користна. Типичен образец за " scam " - онлайн машинация. По този мотив, Елена написа писмо до основателя на Фейсбук:

" Уважаеми Марк Зукърбърг, споделям се Елена Розберг, радио и ефирен водещ и публицист от България. Фалшив профил употребява персоналните ми данни и фотоси, с цел да предложения хора да вземат участие в разпределяне на пари, като изиска номерата на кредитните им карти. Стотици мои другари са докладвали за измамата. Фейсбук им сподели, че подправеният профил няма да бъде отстранен, тъй като не нарушава разпоредбите на общността. Мога ли да съм уверена, че Фейсбук е безвредно място и пази своите консуматори? Какво бихте създали на мое място? "

Eлена взе участие в новия епизод на подкаста " Trendy ", който разисква значими въпроси като:

Какво можем да създадем, в случай че ни откраднат самоличността онлайн? Как съществуваме в цифрова среда? Можем ли да разграничаваме истината и лъжата в обществените мрежи?

" Бих сравнила Facebook с Франкенщайн. В началото благовидните планове бяха да се свръзват хората между тях и да поддържат връзка световно. Това нещо е изтървано. Юздите му са изпуснати. Дори основателите са наясно, че са го пуснали на независимост и не знаят по какъв начин ще се развива отсега нататък " - това споделя Елена Розберг, която дава съответна концепция по какъв начин да понижим вредите - " Трябва придвижване на хора, които да са освободени от Фейсбук, да изоставен платформата и тя да се самозатвори. Но не виждам по какъв начин това ще стане. Защото тя е комерсиална платформа, а когато са забъркани парите - ще има задоволително доста хора, които биха останали. Независимо от всички вреди, които са им нанесени. ".

Чуйте аудиото!



Какво можем да създадем, когато ни откраднат самоличността?

" По препоръки на моя юрист, отидох на 6-то районно и подадох сигнал за осъществено киберпрестъпление. Гледаха ме като бяла гарга. Не чакам бързи и дълбоки разкрития. Но като жители, би трябвало да вършим и тези дребни законови стъпки, с цел да се защитим " - споделя Елена. И дава образци с известни български групи, които имат проблеми с обществените си профили в обществени мрежи и платформи.

Миленита споделя и за подправените профили на звездите от сериала " Под прикритие ". Събеседниците разискват и размитите граници сред истината и лъжата, посредством технологията Deep Fake. Елена Розберг споделя, че би напуснала обществените мрежи, само че в този момент това не е допустимо за нея. По-важното за нея е да се сътвори социална неотстъпчивост или настройка за инспекция на обстоятелства в цифрова среда.

В подкаста се разисква и ръководството на Twitter от Илон Мъск и анкетата, в която 57 % от гласувалите консуматори - не желаят той към този момент да взема значимите решения за обществената мрежа.

Чуйте забавния диалог!



 Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: - - -
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР