Това прогнозира проф. Янко Герджиков - ръководител на катедра Регионална

...
Това прогнозира проф. Янко Герджиков - ръководител на катедра Регионална
Коментари Харесай

Специалист: Следващият трус ще бъде някъде в Мраморно или Егейско море, близо до България

Това предвижда проф. Янко Герджиков - началник на катедра " Регионална геология " към Софийския университет.

По думите му към момента знаем малко за втората разломна зона, която е в кръстосан планински терен, където се чакат доста свлачища и срутища.

" Тези разломи, които засегнаха тази част на Турция и Сирия, не водят до цунами. Хората са в суматоха и виждат, че става оттегляне на морето. Може просто да е резултат от приливи и отливи. Преди огромно цунами морето се отдръпва и евентуално това е тормозило хората. Няма съображение за терзание ", безапелационен бе проф. Герджиков пред Bulgaria ON AIR.

Той означи, че съществуват способи, с които може да бъде измерено с акуратност придвижването на блоковете земна кора. Данните демонстрират, че става изместване от порядъка на 4-5 метра тук-там.

" Притеснително от геоложка позиция е, че такива обилни придвижвания разтоварват напрежението по част от един разлом и натоварват прилежащите разломни сегменти. При Северноанадолския разлом става миграция на земетръсите от изток към запад. Очаква се идващият трус да бъде някъде в Мраморно море, даже в Егейско море, напълно покрай нашата територия, което е притеснително ", сподели още проф. Герджиков.

Според него сме релативно по-сигурна територия, до момента в който на териториите на Турция и Гърция стават модерни процеси на взаимоотношение на тектонски плочи.

" Ние сме една от дребното страни в Европа без геоложка работа. Проблемни са нещата, свързани с геоложкия риск, споделя се сред няколко ведомства ", уточни проф. Герджиков.

Сателитите демонстрират, че Арабската плоча непрестанно се движи на север със скорост от 2 сантиметра на година и този развой не може да бъде спрян. Единственият метод напреженията да бъдат спрени е посредством земетръси. Ние би трябвало да сме готови за последващи събития ", приключи гостът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР