Това преврат ли беше? Опит за метеж? Експеримент? Никой експерт

...
Това преврат ли беше? Опит за метеж? Експеримент? Никой експерт
Коментари Харесай

Експерти за ситуацията в Русия: Никой не знае какво точно се случи

Това прелом ли беше? Опит за бунт? Експеримент? Никой специалист и наблюдаващ на политиката в Русия сега не може да дефинира с акуратност какво тъкмо се случи в последните часове там.

Да напомним – сутринта Ростов на Дон осъмна под ръководството на частната военна компания „ Вагнер “.  Евгений Пригожин прикани за протест против съветската войска и наемниците започнаха нахлуване към Москва.

Следете всичко по тематиката тук

На към 200 км от града… те се обърнаха и се прибраха. По-малко от 24 часа по-късно Ростов на Дон беше освободен, а Пригожин отпътува за Беларус след договорка за деескалация на напрежението с Александър Лукашенко.

„ Това беше извънредно рискова акция за Пригожин, така че такава договорка има смисъл “, счита специалистът към „ Брукингс Инститюшън “ Майкъл О’Ханлън, представен от Би Би Си.

С настъпването на нощта десетки локални поданици се събраха край военното ръководство, с цел да изразят поддръжката си за Пригожин

„ Идеята, че Пригожин някак може да събере всеобща поддръжка и поведе протест против Владимир Путин е приказка “, добавя той. И въпреки всичко – обстановката е извънредно рискова за Кремъл.

Кореспондентът на Би Би Си Франг Гарднър дефинира договорката сред Лукашенко и Пригожин като „ едно на нула за Владимир Путин “.

„ Пригожин очакваше елементарните хора да се причислят към него, само че това не се случи. А Путин не е човек, който елементарно ще не помни станалото “, споделя Гарднър. Той дефинира обстановката като „ извънредно срамна за съветския президент “, защото вагнеровците съумяха да овладеят основният град Ростов на Дон без никаква опозиция.

Той добави, че през днешния ден ''всички съветски бандити, наемници и олигарси'' са видели какъв брой елементарно е ''превземането на съветски градове''

Кореспондентът спекулира и с това какво тъкмо са си споделили Лукашенко и Пригожин.

„ Не знаем какво са говорили. Предполагаме, че е било нещо от рода на „ никой не те поддържа, в случай че продължиш с този курс доста кръв ще се пролее, съветска кръв “, споделя Гарднър.

Според кореспондента на медията „ политическото и военно бъдеще на шефа на „ Вагнер “ е свършило “.

„ Това, което стана мъчително ясно през последните часове е тъкмо какъв брой дребен е кръгът към Владимир Путин, който взима решенията и какъв брой чуплива е неговата власт “, разяснява специалистът Андрю Даниери.

Дълги години той е измежду доближените и доверените хора на Владимир Путин

„ Ако наблюдавате деликатно основните настоящи лица в Кремъл… имаше доста безмълвие през целия ден. Никой не знаеше какво да прави, тъй като очевидно не е било взето решение по какъв начин тъкмо да се работи в такава обстановка “, добавя той.

Какво значи това за Украйна?

Почивката за украинските бойци на фронта завърши, споделят специалистите.

Въпреки това Киев ще се възползва оптимално от вътрешнополитическата обстановка в Русия.

„ Ще продължат да ръчкат по посока на това да основат вътрешни търкания “, счита специалистът Джеймс Никси. Пред Би Би Си той дефинира днешния ден като „ най-лошия в цялото президентство на Владимир Путин “.

Действията и обстановката се наблюдават с изключително внимание от всички, в това число страните членки на НАТО

„ Руският президент явно губи тази война. Естествено, това не значи, че за Украйна е елементарно да я завоюва, само че Путин не е очаквал сходна опозиция “, добавя Никси.

Това ли е краят за Евгений Пригожин?

Лидерът на „ Вагнер “ отпътува за Беларус, а на бойците му ще бъдат препоръчани контракти от съветската войска. Това ли е краят на известната наемническа група?

„ Много е мъчно да вършим прогнози поради безредната информация, която излиза от Русия “, съобщи специалистът Андрю Даниери.

По думите му отдръпването на „ Вагнер “ не значи автоматизирано, че всички частни военни компании на територията на Русия са в сигурност.

Остава отворен и най-важният въпрос – ще остави ли Кремъл жив Евгений Пригожин?

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР