Това пишат генетиците, публикували статия в списанието Psychological Medicine, цитирано

...
Това пишат генетиците, публикували статия в списанието Psychological Medicine, цитирано
Коментари Харесай

Пушенето причинява депресия и шизофрения

Това пишат генетиците, разгласили публикация в списанието Psychological Medicine, представено от ТАСС.

„ Носителите на психологични болести постоянно пренебрегват битката с тютюнопушенето и други неприятни привички. Нашето изследване демонстрира, че отказването от тютюн усъвършенства освен физическото, само че и психологичното здраве измежду всички категории хора, в това число тези с шизофрения и меланхолия. “, отбелязва Робин Уотън от университета в Бристол (Великобритания), чиито думи са представени от пресслужбата на университета.

Според актуалните оценки на учени, към 21 милиона души на планетата страдат от шизофрения, а половината от тях не получават подобаваща помощ от страната и медицинските служби. Значителна част от страдащите от шизофрения са младежи – на възраст от 15 до 35 години.

Дълги години Уотън и нейните сътрудници се пробват освен да открият корените на разновидностите, свързани с разнообразни болести, само че и да схванат какви тъкмо промени провокират във действието на мозъка и другите органи на индивида. Например, неотдавна те съумяха да покажат, че вариациите на гените, които способстват за развиването на затлъстяването, също усилват вероятността техният притежател да стане пушач и да пуши огромен брой цигари дневно.

Изучавайки събраните данни, генетиците обърнаха внимание на една забавна причинност – шизофрениците и страдащите от меланхолия пушат доста по-често от другите участници в генетичните проучвания. Това ги подтикна да създадат сходен разбор, сравнявайки разновидностите, свързани с развиването на този неприятен табиет, с шанса да се получат тези психологични разстройства и назад.

Как тъкмо работи тази връзка, учените към момента не могат да кажат. Те допускат, че това може да се дължи на обстоятелството, че никотинът нарушава производството на серотонин и допамин, а ниските им равнища в мозъка са директно свързани с развиването на шизофрения и меланхолия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР