Това обяви пред bTV земеделският министър Румен Порожанов по повод

...
Това обяви пред bTV земеделският министър Румен Порожанов по повод
Коментари Харесай

Порожанов обеща храните да не поскъпват

Това разгласи пред bTV земеделският министър Румен Порожанов във връзка предизвестията от работодателски организации, че нарастването на цената на тока за бизнеса ще докара до повишаване на редица артикули и то от първа нужда. Става дума най-вече за храни - самун, млечни творби, месо.

Имаме нормализирани цени в отглеждането на животни, само че фрапантно нарастване няма да има, сподели Порожанов.

По думите му постоянно при предпоставки за по-висок ток има и прогнози за по-скъпа продукция и бизнесът постоянно заема тази позиция.

„ В производството има и доста дотации и предпоставки за повишение на цената към преработвателите не би следвало да има”, безапелационен беше министърът.

В същото време бизнесът и синдикатите приготвят митинги против повишението на цената на тока за промишлеността от идващия месец, което ще бъде с до 60 на 100. Това удостовери пред БНР Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Ние направихме среща в Министерството на енергетиката, в която участваха и водачите и на работодателските, и на синдикалните организации и ясно декларирахме, че в случай че не се възстановява обстановката ще се подхващат протестни дейности, сподели шефът на КРИБ.

Той предлага да се промени метода на работа на електроенергийната борса, като се усили предлагането на електрическа енергия. Освен това, съгласно Велев, би трябвало да се проверяват спекулативни покупко-продажби, които се правят на пазара на електрическа енергия, тъй като няма икономическа основа за един подобен скок на цените на електрическата енергия.

Цените на производител на електрическа енергия са нарастнали с по-малко от 5 %, а в това време на нас ни се оферират цени с 50 % по-високи. Разликата явно е далавера, сподели Велев.

Поскъпването на тока за промишлеността ще докара и до нарастване в цените на храните и питателните артикули, предизвестяват представители на бизнеса.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР