Това обаче няма да спре действието на закона, а освен

...
Това обаче няма да спре действието на закона, а освен
Коментари Харесай

Гешев пита КС за механизма за разследването му и избора на ВСС

Това обаче няма да спре действието на закона, а също така няма да стопира и процедурите, които към този момент текат във Висш съдебен съвет. 

 

Гешев нападна текстовете в Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс, които се отнасят до отводите на прокурора за формиране на досъдебно произвеждане. Според обвинител №1 това “накърнява конституционната роля на съда да бъде самостоятелен съдия и да обезпечи тъждество на страните и състезателност в правосъдния развой ”. 

 

“Това ще докара и до неприемливо накърняване на пълномощието на прокурора суверенно и без значение да реши дали да образува или да откаже започване на следствие. Съдът ще навлезе във функционалности на прокурора и ще засегне опцията му да вземе решението си по вътрешно разбиране, а в една правова страна е неприемливо държавен орган да изземва пълномощия на различен ”, написа Гешев в претекстовете си към Конституционен съд. 

 

Сигналите на обвинител №1 във връзка с Висшия правосъден съвет не са вест. Още предходната седмица стана ясно, че той ще насочи въпроса към Конституционния съд, само че решението му пристигна след отхвърли на кадровиците да спрат процедурата за отстраняването му до произнасянето по въпроса. 

 

В мнение до Висшия правосъден съвет основният прокурор Иван Гешев показва, че второто предложение за предварително преустановяване на мандата му е неприемливо, защото е направено от орган с изминал мандат.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР