Това никога не се е случвало в съвременната история на

...
Това никога не се е случвало в съвременната история на
Коментари Харесай

Русия прави исторически скок в промишлеността

„ Това в никакъв случай не се е случвало в актуалната история на Русия “, сподели Владимир Путин. Руската стопанска система е доста удовлетворена от възходящия дял на преработващата индустрия в нейната конструкция. Браншът към този момент преодоля спада след миналогодишните наказания. В същото време Русия се готви да започва нови огромни планове, които ще оказват помощ за още по-мощен пробив в наукоемката промишленост.

Президентът на Русия означи забележителна смяна в структурата на съветската стопанска система.

„ Най-важното нещо и това, което ни прави доста щастливи, е, че структурата на съветската стопанска система се трансформира: нашият енергиен бранш се е нараснал с плюс 3%, а в общата конструкция на напредък преработката е 43%. Това в никакъв случай не се е случвало в актуалната история на Русия “, сподели Владимир Путин след резултатите от руско-казахстанските договаряния, говорейки за съдействието в енергийния бранш.

През 1990 година делът на преработващата индустрия в Брутният вътрешен продукт на Русия е 26,5%. По време на сложното десетилетие обаче някои от тези заводи бяха изгубени. В рамките на пет години делът на този бранш в Брутният вътрешен продукт на страната пада до 19,7%, след което леко се усилва, само че през 2002 година още веднъж спада до 17,8%, а до 2010 година делът спада до 14,8%.

Не е изненадващо, че съветската стопанска система беше наречена стопанска система на суровините. Тези числа демонстрират, че това в действителност е по този начин: страната добива доста повече първични материали, в сравнение с модифицирани артикули.

„ В най-общ смисъл преработката се отнася до действия, ориентирани към основаване на добавена стойност посредством преобразяване на суровините в междинни или крайни артикули. Говорим за основаване на артикули с висока добавена стойност. Каноничният образец е горското стопанство. Продажбата на трупи дървесина, която съставлява по-голямата част от приходите от експорт на промишлеността, сигурно е доста по-малко печеливша от продажбата на дървен материал, шперплат, да не приказваме за мебели “, споделя Максим Максимов, доцент от катедра „ Корпоративно ръководство и нововъведения “ в Руския стопански университет “Плеханов ”.

Както сподели по-рано съветският министър председател Михаил Мишустин, през 2023 година делът на преработвателната индустрия в структурата на Брутният вътрешен продукт ще се усили с 0,2% до 13,8%, само че това не регистрира нефтопреработването и хранително-вкусовата индустрия.

В същото време първичната преправка на нефт в края на 2023 година ще покаже растеж на производството с 2% - до съвсем 277,5 милиона тона, както означи неотдавна министърът на енергетиката на Руската федерация Николай Шулгинов.

Производствените промишлености съумяха да преодолеят спада, породен от въвеждането на глобите напролет на 2022 година, и доста надвишиха равнището на произвеждане преди рецесията до лятото на 2023 година

Като цяло цялата съветска промишленост съумя да направи това - да се възвърне до равнището отпреди рецесията. Това се показва в последния отчет „ Индекси на интензивността на промишленото произвеждане “, направен от отдел „ Анализ на браншовете на действителния бранш и външната търговия “ на Института „ Център за развиване “ на ВШИ.

По-специално спадът е преодолян в производството на хранителни артикули, текстил и облекло. При производството на кожи и кожени произведения има осезателен растеж на предкризисните равнища. А в дървопреработването и производството на произведения от дърво се следи възобновяване след дълбока криза от февруари 2023 година

През пролетта на 2022 година имаше временен спад в производството на кокс и петролни артикули, след което равнището отпреди рецесията беше възобновено - и производството продължава да пораства. Производството на химически артикули и химикали също стартира интензивно възобновяване от февруари 2023 година, като до лятото към този момент беше достигнато предкризисното равнище. Същото е ситуацията и с металургичното произвеждане, където до пролетта беше достигнато предкризисното равнище.

Силен растеж има и в производството на компютри, електронни и оптични артикули, електрическо съоръжение и транспортни средства. Производството на леки коли стартира да пораства, само че до момента е покрита единствено дребна част от пътя. При камионите спешният спад по начало беше по-слаб и значително е преодолян.

В производството на железопътни локомотиви и преносим състав рецесията също се преодолява. Производителите на мебели и бижута като цяло се възползваха от напускането на задграничните съперници.

„ Като част от програмата за модернизиране на родната стопанска система се осъществя концепцията за оптималната преправка на суровините в крайни артикули и вследствие на това струпване на добавена стойност в страната. Пример за това е производството на разнообразни типове горива и масла в нефтохимическата индустрия, износът на хранителни артикули с висока стойност, износът на селскостопански машини, енергийно съоръжение, тръбопроводи и други. Например дълбочината на пречистване на петрол се е нараснала с съвсем 4% спрямо 2018 година, което за толкоз значима промишленост в съветската национална стопанска система е явен маркер за посоката на развиване на съветската стопанска система “, споделя Максим Максимов.

Ръстът в каузи на преработващата индустрия приказва за няколко неща. Първо, това демонстрира високо равнище на развиване на страната, способността да се създават по-маргинални артикули, отбелязва Владимир Евстифеев, началник на аналитичния отдел на “ЗенитБанк ”. Заводите стартират да печелят повече и демонстрират по-добри финансови резултати.

„ Второ, повишаването на каузи на преработката демонстрира развиването на нови технологии в разнообразни браншове, което разрешава да се провежда производството на артикули, които преди този момент не са били създавани в страната. Трето, това може да значи, че количеството боклуци по време на производството е понижено, материалите и ресурсите се употребяват по-пестеливо и се употребяват за производството на артикули. Четвърто, страната заменя задграничните артикули с локални артикули и размерът на износа от Русия пораства “, споделя Дмитрий Баранов, водещ специалист във “Финам ”.

Ръстът на преработката води и до увеличение на приходите в бюджетите на всички равнища, откриване на нови работни места и увеличение на износа, добавя специалистът.

„ Нарастването на каузи на преработвателната индустрия до 43% допуска, че държавното управление има ясно схващане за нуждата от софтуерно преоборудване на множеството промишлености, които не са свързани с директния рандеман. Акцентът е върху обезпечаването на националната стопанска система с междинни и крайни артикули за облекчаване на вътрешното търсене както на браншовете, по този начин и на популацията. Инвестициите в преработвателната индустрия през днешния ден са действителна опция за дейно решение на проблемите на заместването на вноса и обезпечаване на софтуерния и стоков суверенитет на Русия “, споделя Максим Максимов.

Преди президентът на Русия сложи задачата да обезпечи оптималната самостоятелност и самодостатъчност на локалната промишленост.

В рамките на признатата Концепция за софтуерно развиване управляващите се готвят да започват огромни планове, чието осъществяване, съгласно Мишустин, ще разреши да се направи мощен пробив в основните, най-интензивни области. Става дума на първо място за машиностроенето, микроелектрониката и радиоелектрониката, както и за дребната химия.

Приоритетите на страната са също строителството на морски и речни плавателни съдове, развиването на промишлеността за безпилотни летателни апарати и гражданското въздухоплаване като цяло. „ Ние извеждаме на качествено ново равнище дизеловото машиностроене и производството на съоръжение за произвеждане на полутечен природен газ, както и секторите, свързани с производството на медицински произведения и медикаменти “, сподели съветският министър председател.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР