Това не е статия, подготвена от медицинско лице, а личната

...
Това не е статия, подготвена от медицинско лице, а личната
Коментари Харесай

Болестта на почти всяка втора жена

Това не е публикация, готова от здравно лице, а персоналната история на една елементарна, млада жена и майка, която повече от 10 години живее с диагнозата тиреоидит на Хашимото. Тези от вас, които не са чували за тази болест може би не подозират, че в последните години от ден на ден се приказва за този тип заболяване, написа Вяра Младенова в Дир.бг.

От много време желая да споделя опита си с хипотиреоидизма. И взех решение, че най-хубавият метод е да опиша, както бих доверила на непосредствен другар. Защото Хашимотото става всеобща болест. Според прогнози на френски учени за края на този век – всички дами в Европа ще бъдат наранени от някаква форма на заболяването на щитовидата жлеза. Но в действителност не е нужно да се опасяваме прекомерно от този автоимунен проблем, тъй като с верните ограничения, бихме могли да живеем повече от обикновено и пълноценно. Стига да сме добре осведомени, дисциплинирани и решени да живеем интензивно и здравословно.

Какво съставлява самата болест и кои са признаците
Тиреоидит на Хашимото в дословен превод значи автоимунно заболяване, което поразява щитовидната жлеза. Или в резюме това е продължителен инфекциозен развой, който унищожава тъканта на най-голямата ендокринна жлеза с вътрешна секреция. В резултат на това много процеси, протичащи в човешкия организъм, биха нарушили естествения си ход. Защото белтъчният, липидният и въглехидратният метаболизъм са директно свързани с щитовидната жлеза.

Голяма част от признаците, които аз открих преди повече от 10 години, когато установявах болестта, се демонстрират по друг метод при всеки човек. При различен болен те могат да бъдат радикално разнообразни. Например при мен налице бяха недоволства от доста суха кожа, постоянно боледуване от тежки бронхити, студени крака и постоянна промяна на настроенията. Друг противен миг е, че автоимунният тиреоидит все по-често се демонстрира с изключение на при дами и мъже (като превес взимат дамите), само че и измежду децата. Потвърждение за това съм и аз самата, защото открих този проблем едвам на 17-годишна възраст. По предопределение на ендокринолог си направих кръвни проучвания, които демонстрираха повишение на антитиреоидните антитела и повишен ТSH (тироиден подтикващ хормон), сочещ, че имунната ми система е дезориентирана – назовава се автоимунна реакция. Или тялото нападна щитовидната жлеза, приемайки я за непознато тяло. И тъй като всичко дотук наподобява много ужасно, дано преминем към същината и не драматизираме. Тази болест не е заразна! С вярното поддържащо лекуване всеки болен от Хашимото може да живее повече от естествен живот.

Кои си аргументите за поява на тази болест
Вие питате: „ Но по какъв начин по този начин, кои са аргументите? “. Истината е, че съответна причина за самото заболяване към момента не е известна. Хипотези и разновидности има доста, само че към момента няма изрично умозаключение. Факторите на средата са един от основните съставни елементи, с цел да бъде отключено едно автоимунно заболяване. Под фактори на средата разбираме най-общото разбиране – околната среда, въздух, храна, вода. Нашите страсти също дават отражение, както и наследственият фактор, който, обаче, не е определящ. Не е наложително родителите с автоимунно заболяване да предадат тези гени на децата си, а даже и да бъдат предадени, няма научни доказателства, че те безусловно ще бъдат отключени в някакъв миг. Друг съставен елемент за отключване на автоимунно заболяване е някакъв дразнител, ненадейно събитие, което се е случило, на което организмът реагира – може да бъде физически стрес, прочувствен стрес, прекарана остра зараза от бактериален или вирусен темперамент.

Как да проверим дали страдаме от проблем на щитовидната жлеза
Разбира се, обзор при ендокринолог е повече от нужен даже и при най-малките подозрения. Във всяка клинична лаборатория в страната бихте могли да извършите проучвания, а в случай че към този момент имате проблем с щитовидната жлеза, е добре да следите най-малко един път годишно стойностите на:
• TSH, TAT, MAT, FT3, FT4, Витамин Д (общ), Витамин B 12, Желязо

Съвети на база персонален опит при хранене
От момента, в който се откри, че имам тиреоидит на Хашимото, си направих сериозен самоанализ на аргументите, довели до положението. В моя случай това бяха: незадоволително сън, изтощеност, неправилни реакции в обстановки на стрес, небалансирано хранене и неправилни диети, излишно висок банкет на захар и брашно. Признавам си, че най-бавно направих тези промени и го регистрирам като неточност. Положителното е, че един път усвоен даден табиет, го ползвам общо взето без нарушавания. Спомням си, че първото нещо, с което започнах бе увеличение приема на вода – до 2 литра на ден. Промените в храненето, към които съумях да мина все още включват:
• Не повече от едно кафе дневно. Дори от време на време през ден
• Десертите и сладкото замених с мед или черен шоколад през ден
• Увеличих чувствиетелно количествата на зеленчуците и плодовете, които одобрявам – зеленчуците ги похапвам най-вече като салати и ястия, печени на фурна.

Започнах да си върша разнородни смутита и фрешове. Създадох си табиет да изяждам по една салата всеки ден.
• Ядки и семена – всеки ден по една шепа. Предварително наквасвам тези, които е належащо. Често си върша за закуска филийка (лимецова) с тахан (сусамов, слънчогледов, фъстъчен, орехов, лешников, бадемов и др.)
• Млечни продукти- съвсем не употребявам, рядко включвам сирене или прясно мляко, тъй като въпреки всичко от време на време човек има потребност от многообразие.
• Риба – 2 пъти седмично: сьомга, риба звук, скумрия, ципура, лаврак
• Месо – обичам и употребявам всякакво – 3 пъти седмично
• Яйца – 3 пъти седмично (най-често варени)
• Зърнени артикули – одобрявам, само че в умерени количества. Белият самун го замених най-вече с квасен самун с лимец. По-рядко употребявам ръжен и пълнозърнест самун. Ограничих приема на пшеница, а с това и глутена, като избирам по-леките разновидности – овес и лимец. Често похапвам ориз и царевица.

Споделено от диалозите с моя ендокринолог и на база персонални наблюдения
Това, което знам от диалозите ми с ендокринолога и прочетеното досега, е, че особено при тиреоидит на Хашимото се предлага:
• да се заобикалят глутен, соя, сурово зеле и сурови кореноплодни (както и всички общоизвестни нездравословни артикули по принцип)
• медикаментите за щитовидната жлеза би трябвало да се одобряват заран на гладно и най-малко час по-късно да не се употребява кафе и храна (за да се усвои вярно назначеното лекарство) – в моя случай е L-thyroxin)
• да се акцентира на лимецов самун, нахут, сьомга, бразилски орех, кокосово масло, авокадо
• Качествените хранителни добавки са извънредно значима част от поддържането на обикновено здаве и имунитет- селен (лекарите го предлагат, само че единствено той не е достатъчен), витамини и минерали (витамин D е с огромно значение), синбиотици, антиоксиданти, рибено масло, адаптогени, есенциални мастни киселини, коластра и други. Разбира се невероятно е и не е належащо да се пие всичко едновременно, само че е добре да си вършиме паузи, да редувате приема, съгласно това по какъв начин се чувствате. Например на всеки 2-3 месеца аз си давам отмора от добавки за към 10-ина дни като през това време се стремя да се храня задоволително разнообразно.
• Изворна вода с ниско наличие на флуорид, тъй като той калцифицира щитовидната и епифизната жлеза.

Хашимото не е нещо извънредно ужасно, в случай че знаете по какъв начин да живеете с него. Промених метода си на мислене (ненапразно го пиша преди всичко, отсам би трябвало да започнете и вие), метода си на хранене, метода си на схващане на света към мен. Така стартира моето израстване и осъзнаване за това по какъв начин би трябвало да се грижа за себе си, с цел да бъда пълноценна майка, брачна половинка и персона. Днес, след толкоз минало време, си давам сметка, че научих доста за здравословния метод на живот с помощта на моето Хашимото. То беше причина да диря отговори на от ден на ден въпроси, които си задавах. То беше причина и за всички здравословни промени в живота си, които започнах и не преставам да върша. Затова съм признателна, че ми се случи. В противоположен случай щях към момента да упражнявам нездравословните си привички и може би след време щеше да се наложи да се оправям с доста по-сериозни здравословни проблеми.

 

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР